496 entry daha
  • 1820'li yıllarda basit bir balıkçı kasabasıyken günümüzdeki refahına ulaşmayı başarmış ada devleti.

    üç gün geçirme fırsatı bulduğum bu ülke hakkında vermem gereken en değerli bilgi muhtemelen şu olurdu: sıcaklık. ekvatorun 1 derece kuzeyinde yer aldığı için aralık ayında bile 27 ve 30'lu dereceleri; hamamdan geri kalmayacak nemi gördüm bu ülkede. tropikal iklim kuşağında bulunması nedeniyle vücudun her tarafını yapış yapış eden bir havası var maalesef.

    çevresindeki ülkelerin göreceli olarak geri kalmışlıklarından etkilenmeyip ekonomik anlamda bir yıldız gibi parlama başarısı göstermiş olması oldukça ilgimi çekiyordu bu ülkenin. görmek istediğim bir destinasyondu. ülkede geçirdiğim süre, sırf bu ülkeyi gezmek için 12 saatlik uçak yolculuğu çekmenin değmeyeceğine dair kesin bir hüküm verdi bana. iş gezisi maksadıyla gelindiği zaman gezilir, malezya vb. çevre ülkelere yol düştüğünde gelinir; fakat sırf singapur'a turistik ziyaret yapmak amacıyla türkiye'den o kadar saatlik uçuş yapmayı göze aldıracak bir atraksiyonu olduğunu söyleyemeyeceğim maalesef.

    bu ülkede oldukça fazla hintli nüfusu var. arap ülkelerine benzer şekilde ülkenin hizmet sektörü hintlilere emanet. metrolarda bile hintçe tabelalar var. gardens by the bay'de gördüğüm ayak üstü kebabçısını bile hintliler işletiyordu.

    ülkedeki atraksiyonların sayısı oldukça limitli; dolayısıyla üç gün bu ülke için oldukça yeterli olacaktır. ziyaret edilmesi gereken yerlerin listesi de üç aşağı beş yukarı şu şekilde olur: gardens by the bay, flower dome, marina bay, marine bay at sands, national orchard garden ve singapore flyer. küçük bir ülke oluğu için herhangi bir ulaşım sıkıntısı yok burada. metro ile her yere kolayca ulaşılabiliyor.

    singapur'un en çok ziyaret edilen noktası muhtemelen gardens by the bay'dir. koy boyunca uzanan bölgeye kocaman bir orman kurulmuş. orman içerisinde inşa edilmiş çelik yapılarla bu florayı tepeden izlemek de mümkün. hatta ağaca benzetilen yapılar birbirleri arasında küçük yürüyüş yollarıyla bağlanmış. koca bir ormanın üzerinde yürüme deneyimi için güzel bir fırsat. görselgörsel [görselgörsel görsel gözlem kulesinden meşhur gemili oteli* görmek de mümkün.

    aynı kompleks içinde kurulan iki adet kubbemsi camekanda çeşitli bitkilerin sergilendiği bir alan daha var: flower dome. içinden bir şelale akacak kadar büyük ve yüksek bir kapalı alan burası. her bölgeye ait flora için ayrı bir alan ayrılmış. görsel görsel görsel görsel görsel

    singapur'un en ikonik yapısı olan marine bay sand ise koyun karşı kıyısından* heybetini çok daha iyi gösteriyor. görsel görsel fakat bu otelin keyfinin çıktığı yer, otelin 54. katında bulunan seyir terası. buraya girebilmek için otel müşterisi olmak gerekmiyor, bilet alındığı takdirde tüm ziyaretçilere açık bir alan burası. tavsiyem güneş batmadan önce gidilmesi yönünde; bu sayede hem gündüz singapur'u, hem güneşin batışı hem de gece ışıltıları çok güzel bir şekilde görülebiliyor. hem marine bay hem de gardens by the bay manzarasını birlikte sunuyor. görsel görsel görsel görsel görsel denizin üstende yüzen küre biçimli yapının da apple mağazası olduğu bilgisini de vereyim.

    singapur'da başka bir botanik bahçesi daha var: national orchid gardens. konsept flower dome ile hemen hemen aynı; fakat burası açık bir alan. görsel görsel görsel

    singapur'daki finale en çok yakışan aday ise singapore flyer olur muhtemelen. oldukça büyük bir dönme dolap bu; tam turu yaklaşık yarım saat sürüyor. görsel görsel. zamanın müsatlik durumuna göre little india, chinatown, tiong bahru food market (şeker kamışı suyunu çok beğenmiştim.) bu noktaların ikinci öncelik sırasında olduğunu; görülmediği takdirde olası ziyaretçesine çok bir şey kaybettirmeyeceğini de vurgulamak gerekir.

    yazının başında da belirttiğim gibi singapur kendi özelinde plan yapılmasını gerektirecek bir atraksiyon kapasitesine sahip değil. singapur yalnızca tamamlayıcı ve pekiştirici bir sonradan ekleme rotası olabilir; tek başına ana rota olabilecek durumu henüz yok.
47 entry daha
hesabın var mı? giriş yap