6 entry daha
  • sözlükte bu kadar az entry olmasına şaşırdım. bugünün konusu nedir, nasıl yapılır, örnekleri nelerdirden ziyade kendime notlar tarzında olacak.

    - elektrikli araçların ülkemizde yaygınlaşması ve şarj istasyonlarının gereksinimleri
    - epdk lisanslı devlet destekli hibeler
    - togg mevzusu
    - 2030 yılına kadar 1 milyar dolarlık sektör olacağı beklentisi

    piyasada erkenden yerini almaya girişmiş oyuncular:
    - koç grubu
    - sabancı (enerjisa)
    - total (fransızlar)
    - schneider (almanlar)
    - voltrun
    - tp (ara mal sağlayıcı gibi düşünebiliriz bunu)

    lakin öncelikle tr'deki elektrikli araç sayısından daha hızlı şekilde altyapı, yani bu istasyonlar artıyor. dolayısıyla ilk birkaç yılda reel yani enflasyondan arındırılmış halde (örneğin enflasyonu olsa da daha az olan dolar, euro veya altın bazında) %40-70 arası büyük çöküş yaşanacağı zamanın geleceğini düşünüyorum. işte o zaman gelirse hangisi avrupa ve amerika'daki gibi yüksek hızda şarj standartlarını sağlıyorsa iyice araştırıp, test edip kendi adıma değerlendirmeyi düşünüyorum.

    schneider zaten elektrik alanında faaliyet gösteren köklü bir marka. içlerinden hangisinin teknolojisi daha kaliteli olur sorusunun favori cevabı. öte yandan istasyon ağıyla türkiye'nin dört bir tarafına yayılabilmesi daha kolay iki grup var; koç ve sabancı. total'in durumu ise hali hazırdaki tesisleri mod 3 ve mod 4 şarj teknolojisiyle donatıp hibrit bir istasyona çevirme şeklinde olması muhtemel. ne geri kalır ne de zirveye yerleşir. voltrun ve tp ise çok gerilerde kalıp, bu yüzden yüksek kar marjları bırakabilir veya gerilerde kalıp uzunca yıllar pastadan en küçük payı alırlar.

    doğru zamanlarda elektrikli şarj istasyonlarına yatırım yapılırsa güzel bir değer yatırımı olur (kendime söylüyorum). özellikle çok ucuzken alınırsa risk o denli azaltılmış ve dahası kar marjı da o denli artmış olur. bunlar kendi kendime düşüncelerim tabi. eğitimdir, fikir jimnastiğidir, kendime notlardır. yatırım tavsiyesi değildir. evet demek lazım ne olur ne olmaz, tüm ambiyansı, havayı bozduruyor ama n'aparsın neyse.

    aradan seneler geçtikten sonra okuyup nostalji yapması keyifli oluyor.

    bakalım 2030 yılında ne olmuş ne bitmiş olacak..
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap