3 entry daha
  • fütüristleri derinden etkilemiş araştırmacılardan biri. osip brik'in kurduğu şiir dilini araştırma topluluğu çevresindeki yazarlardandır. bu ekibin çalışmalarının, mayakovski ve pasternak başta olmak üzere, nazım hikmet, pablo neruda gibi şairleri, eisenstein sinemasını, dziga vertov'u, bertold brecht'in epik tiyatrosunu ve hatta mikhail bakhtin'in edebiyat kuramını ve roland barthes'ın yapısal analizini etkilediğini, bütün bu çalışmalara temel teşkil ettiğini iddia etmek, çok da abes kaçmayacaktır.
    (bu hususta saussure de incelenmeli elbette)

    propp, yapısal anlatı çözümlemesinde bir öncüdür. teknik ve derinlemesine bir yapısal analiz yapar, masal dilinin şemasını çıkarır, karakter ve yan karakterler, yöntem, araç ve engel konusunda tahliller yapar. sonuç olarak masallarda yinelenen öğeleri eleyip, uyuşmayan öğeleri alt alta dizince (karakter sınırları ile belirtemediğimiz detaylar olsa da) şöyle bir şemaya ulaşır:

    [abc|defg {h/m i j/n} k|pr-rsolqextuw°]*

    bunun olağanüstü masalların ortak diline dair bir şifre olduğu sonucuna varabiliriz. :)

    "masalın biçimbilimi" dışında, "olağanüstü masalların tarihsel kökenleri", "destansı rus şiiri" gibi araştırmaları da vardır.

    * propp, vladimir. masalın biçimbilimi, syf. 110. b/f/s yayınları, 1985.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap