2 entry daha
  • tam adı vladimir jakovlevich propp tur. masal incelemelerinde tek geçilir bu adam. zamanında yüz küsür masalı almış ve bunlarda 31 ortak nokta belirlemiş. bu aynı kalan noktalara ise fonksiyon adını vermiş. örneğin kırmızı başlıklı kız, keloğlan, pamuk prenses , hansel ile gretel yahut ismet'in kısmetinde bütün kahramanlar bir yolculuğa çıkar. ve masallarda hiçbir şey tesadüfi değildir. bütün öğeler anlamını bulur ve bütünü oluşturmaya yarayan parçalardır. propp a göre bu anlamını bulma işi de fonksiyondur.
    neyse efendim bu değişmeyen 31 fonksiyon elbetteki bütün masallarda bulunmak zorunda değildir. ama bir fonksiyon vardır ki bütün masalların olmazsa olmazı, temel taşıdır. bu fonksiyon "kötülük" yahut "yokluk"tur. masallar kötülükten yahut yokluktan doğar ve kahramanımız bunun telafisi için çabalar.
    son bir bilgi vermek gerekirse yöntem olarak zamanına göre çok ilginç bir yol bulmuş. botanik biliminin kullandığı morfoloji yöntemini kullanmış. bu yüzden kitabının adını masal morfolojisi koymuş.
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap