264 entry daha
  • avni, sihirli annem dizisinde periliğe şahit olan tek sıradan insan karakteridir. ne kadar bunu ortaya çıkaracak nesnelere el koymaya, perilerin peri olduklarını ağızlarından alarak ikrar ettirmeye çalışsa da bunu başarabilmiş değildi. en yakını, yani eşi bile onun yalancı olduğuna inanıyordu. avni’nin söylediği şeylere hiç inanmadı. aksine onun delirmiş olabileceği fikrindeydi.

    .
    avni, delil toplamada pek becerikli değildi. kendi gözleriyle görmüş olması neyi değiştirdi? bir de öteki karakterlerin gözüyle baktığımızda avni’yi haklı bulmak mümkün değil. sonuçta hiç kimse komşusu bir peri çıksın istemez. neden kurulu düzen bozulsun ve neden hayatın mevcut akışı değişsin? tam da burada avni ispat edemediği bir hakikatin yükü altında eziliyor. “deliller her zaman vardır, önemli olan onları bulmaktır” derler. avni’nin en büyük sorunu delillere sahip olamamasıdır. başka bir gözle baktığınızda suçun sübutuna etki edecek bütün delilleri toplamadığı için iddianamesi reddedilen savcı gibidir. maalesef, kovuşturmayı başlatamazsın ey avni.
    .
    böylece perilerin peri olduğunu ispatlaması imkanı eline bir türlü geçmez. ispatlayamadığı için de periler ‘bizim gibi’ insanlar sayılacaktır. bir başka deyişle avni yalan söylemediği gibi hakikati ötekilere anlatamadığı için doğru da söyleyememiştir .
    .
    avni perileri görmekle yetinseydi hakikati bilip susanlar kervanına katılacaktı. avni ne bilip susanlardandı ne de bilip anlatabilenlerden. hakikati başkasıyla paylaşmak güçtür. ya hakikate ikna edersiniz ya da hakikati ispat edersiniz. iknanın bize burada yardımı dokunabilir mi? elbette. ilk başta bir kaos ortamı vuku bulacak, daha sonra ikna olanlar ile olmayanlar ayrılacaktır. bu iki grup aralasında büyük bir çatışma doğabilecektir. çünkü topluluklar iknaya hazır bulunmaz. dinler ve peygamberler bu yolu tercih etmiştir.
    .
    avni iddiasını ya eğer ispat etseydi… birileri bu hakikatle yaşamak zorunda kalırdı. birileri ise reddederdi. yüzyıllar sonra söylediklerinin hakikat olduğu ortaya çıkan kişiler yok mu insanlık tarihimizde? kendi toplumu tarafından yakılanlar, asılanlar yok mu? adı deliye çıkan yok mu?
    .
    avni biz seyircilerce hakikati bilen, buna hiçkimseyi inandıramayan biriydi. ama kendi dar hayat ilişkileri içinde bulunduğu topluluğun delisi, itilip kakılanı, yalancısı, iftiracısıdır.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap