25 entry daha
  • son zamanlarda fark ettim ki, youtube üzerinden yayın yapan belgesel kanallarının kalitesi inanılmaz yükselmiş. epic history tv diye bir kanalda ünlü doğu roma generali belisarius'un hayatını anlatan bir belgesele denk geldim ve çok keyif aldım.

    adamlar her biri yaklaşık 25 dk süren 6 parçalık bir belgesel hazırlamışlar ve ortaya adeta bir şaheser çıkmış. eskiden bu kalitede belgeselleri ancak bbc'de veya history channel'da görebilirdik. şimdi önümüzde sonsuz seçenek var.

    belisarius, 500'lü yıllarda istanbul'da (o zamanki adıyla konstantinopolis) yaşamış bir bizans subayıydı. 532 yılında yaşanan büyük nika isyanı'nın bastırılmasında kilit rol oynamıştı.

    daha önce belisarius'un afrika ve italya seferlerini john julius norwich'in byzantium adlı kitabından detaylıca okumuş ve çok keyif almıştım. şimdi bu belgesel sayesinde bir animasyon tadında bir kez daha izledim.

    bazen düşünüyorum da bazı insanlar ünlü olmak için doğmuş. sen bizans'ın gücünün zirvesinde olduğu 6. yüzyılda dünyaya gel ve justinianus gibi bir imparator ile aynı dönemde tarihe adını yazdır.

    isme bak flavius belisarius! adamın ismi bile söylerken insanın ağzını dolduruyor. gerçi justinianus da öyle! ayasofya daha inşa edilir edilmez ilk bu adamlar gezdi. vallahi insan kıskanıyor!
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap