• yaşam boyu sosyal geri çekilme ile karakterize bir bozukluktur. genç erişkinlikte toplumsal ilişkilerden kopma ve duygularda küntlük görülür. çevreden egzantrik, izole, yalnız, ilişkilerden uzak, içe dönük, sınırlı, soğuk, sessiz insanlar olarak tanınırlar. insanlarla ilişkileri sınırlı olan işlere ilgi duyarlar. uzun süreli emosyonel bağlar azdır.
    genel populasyonda % 7,5 oranında görülür. erkeklerde daha sıktır. muayene sırasında bu hastalarda göz kontağı pek kurulamaz. duygulanım sınırlı, soğuk ,uygunsuz ve ciddidir. konuşması amaca yönelik ve kısa yanıtlıdır.
    diğer insanları tolere etmekte zorlanan kişilerdir.
    cinsel yaşamları fantaziler üzerine kuruludur, gerçek cinselliği ertelerler. şizoid erkekler karşı cinse yaklaşmayı başaramadığından evlenmezler; kadınlar ise pasif bir şekilde evliliği kabul ederler. sağlıklarına düşkündürler. soğuk görünseler de yaratıcı özgün fikirler üretebilirler. nadiren agressif davranışlar gösterirler.

    tanı ölçütleri: yakın ilişkiye girmekten zevk almazlar; tek bir etkinlikte bulunmayı yeğlerler; cinsel deneyime karşı ilgileri azdır; çok az etkinlikten zevk alırlar; yakın 1-2 arkadaş dışında arkadaşları yoktur; duygusal soğukluk, kopukluk ve tekdüzelik vardır.
    erken çocuklukta başlayan, uzun süreli bir durumdur. yaşam boyu sürmesi şart değildir. şizofrenik hastalar sık olarak hastalık öncesi dönemde şizoid kişilik özelliği gösterir.
    tedavi olarak; psikoterapi yapılabilir. farmakoterapi olarak düşük doz antipsikotik, antidepresan ve psikostimülan ilaçlar verilebilir

    edit
    görülen lüzum üzerine ek not:
    her kim ki bu bilgileri okuya , sakın ola kendine ya da başkasına tanı koymaya kalkışmaya. bu özelliklerden bir ya da birkaçını kendinizde başkasında buluyor olabilirsiniz , mümkündür. bu kişilik bozukluğunuz olduğu anlamına gelmez. genelde kişilik özellliği düzeyinde kalır. kişilik özelliği düzeyinde kalması da klinik olarak sorun teşkil etmez.

    http://lokman.cu.edu.tr/…/derskitap/htm/kisilik.htm

    güncel link: https://web.archive.org/…/derskitap/htm/kisilik.htm
120 entry daha
hesabın var mı? giriş yap