14 entry daha
  • okuyup bitirmeden yorum yapmak istemiyorken bir yandan, yoğunluğum sebebiyle 3-5 sayfa 3-5 sayfa gidebildiğim için aklımdakiler uçup gitmesin diye buraya da bir başlangıç/farkındalık notu bırakmış olmak istiyorum.

    öncelikle belirtecek olursam okuduğum en ufuk açıcı kişisel gelişim kitaplarından biri. bu alanda çok fazla kitap okumadığım için bana da bu konuda çok güvenmemek lazım ama.. :) travmanın beden üzerindeki etkilerini ve bu etkilerin hayatımıza etkilerini fiziksel, somut gerçekliklerle, yani beynimizin çalışma prensibiyle birlikte okumak müthiş bir farkındalık yaratıyor.

    ilk 70 sayfada anlattıklarıyla travmatik olaylar yaşayan insanlarda neden travmayı tetikleyen durumlarda davranışların farklı bir hal aldığını, bu insanların tedavisinde neden sadece ilaçların sorunu çözemediğini, neden sadece telkin yoluyla alınan psikoterapinin de sorunu çözemediğini, neden kişinin aynı travmayı kendisine yaşatacak durumlara tekrar tekrar girmesinin freudyen bakış açısında olduğu gibi sorunu çözmeye çalışması olmayıp meselenin travmayla değişen beynin çalışma mekanizması olduğunu, neden bu işleyişe format atmak gerektiğini ve daha nicesini yapılan bilimsel çalışmalara dayandırarak yorumlamış van der kolk.

    bilim aşığı bir insanın meraklı ve heyecanlı keşif serüveninde, beynin kıvrımlarından duygu durumlarına, oradan da davranış kalıplarına bağlantı kuruyorsunuz.

    anlıyorsunuz, durumlar olaylar karşısında normalden çok fazla ya da çok az tepkiler veren insanların, ki kendiniz de dahil olmak üzere, aslında travma tetiklenmesi yaşıyor olabileceğini. bir de bunu yaşayanlara telkinlerde bulunmanın nasıl da çok bir anlam ifade etmeyebileceğini.

    ilerleyen bölümlerde beynin değişen işleyişine nasıl format atılabileceğini anlatmayı da vaat ediyor.

    daha geniş bir zamanımda kitaptan daha net örneklerle gelirim buraya umarım, şimdilik ilgilisine tavsiye niteliğinde not düşmüş olayım.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap