9 entry daha
  • iran'a hükmettiği dönem boyunca dinî politikaları dolayısıyla iran'da arapça'ya verilen önemin artmasını sağlayan devlet.

    yavuz sultan selim'in osmanlı'ya sünnî arap/arapça konuşan alimleri davet etmesi gibi, safeviler de bahreyn ve cebel amil* gibi dönemin şii ilim merkezlerinden, arapça konuşan, tanınmış pek çok şii alimi iran'a davet etmişlerdir. seyyid hüseyin nasr'ın bildirdiğine göre bu iki bölgeden iran'a gelen alim sayısı o kadar fazla idi ki, tamamen bu alimlerin biyografilerine hasredilmiş, lu'luatu'l-bahreyn ve amâl el-amil adlı iki eser mevcuttur. bütün bu gelişmeleri göz önüne alan günümüz iran'ının birçok gelenek uzmanı, sultan el-ulema gibi farsça'yı çok az bilen alimlerin büyük güç ve prestijlerinden ötürü dini otoriteler arasında arapça'ya yeni bir önem verildiğini; hatta önceden farsça'nın kullanıldığı yerlerde bile arapça'nın kullanılmaya başladığını belirtmektedir.

    seyyid hüseyin nasr, "safevi iran'ında geleneksel şiilik", iç. "modern dünyada geleneksel islam", insan yay., 3. baskı, istanbul 2001, s.59-60
50 entry daha
hesabın var mı? giriş yap