3 entry daha
  • ege göçleri ya da diğer adıyla deniz kavimleri göçü tarihte tunç ve demir devirlerini birbirinden ayıran büyük bir olaydır. bu göçlerle hitit, mitanni, ııı. babil gibi mö 2.binyılın monarşik devletleri ortadan kalkmış;onların yerine teşkilatsız ve kültürsüz kavimlerin kurduğu kabile devletleri ortaya çıkmıştır. devlet idare tarzında görülen bu gerileme hareketinin en başta gelen sebebi, o zamanki
    şehirlerde oturan kavimlerin eskiye nazaran kültürce geri olmalarıdır. nitekim anadolu’da mö xıı-vııı. yüzyıllar arasındaki döneme ait arkeolojik ve yazılı hiçbir eser gösterilemez.
    kaynak: ekrem memiş, eski çağ türkiye tarihi, s.166.
    ekleme: ege göçleriyle ilgili bilgilerimiz genellikle anadolu, kıbrıs, suriye ve mısır'daki krallıklara ait yazılı belgelere dayanmaktadır. bu belgeler arasında alaşya (kıbrıs) kralı ile ugarit (suriye’nin akdeniz kıyısındaki liman kenti) kralı'nın birbirlerine gönderdikleri mektuplar dikkat çekmektedir.alaşya kralı:“kral, ugarit kralı'na şunları söyler: sana selam olsun. tanrılar sağlığını korusun. sen bana şöyle yazdın. ‘denizde düşman gemileri göründü.’ eğer gemilerin göründüğü doğru ise çok dikkatli ol. şehirlerinin etrafını tahkim et. askerlerini ve savaş arabalarını oraya koy. gayet dikkatli ve sıkı bir şekilde düşman piyadesini orada bekle.”ugarit kralı: “pederim alaşya kralı’na oğlun ugarit kralı der ki pederimin ayaklarına kapanırım. pederime selam olsun. pederim, işte düşman gemileri geldiler. şehirlerimi ateşe verdiler. ve onlar memlekette çirkin şeyler yaptılar. pederim bilmiyor mu ki benim bütün askerlerim hatti memleketinde ve bütün gemilerim lukka memleketindedir? onlar şimdiye kadar geri dönmediler ve memleket böylece kendi başına kaldı. pederim bilsin ki bana gelen düşman gemileri yedi tanedir. ve onlar bize kötülük etmişlerdir. şimdi başka düşman gemisi varsa herhangi bir yolla bana bildir ki ben bileyim.”
    ekrem memiş, eski çağ türkiye tarihi, s. 162
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap