9 entry daha
  • bir sidney lumet filmi ve tennessee williams oyunu.

    şimdi filmi izlerken çok sıkıldıım ama kötü olduğu için değil, doğal olarak çok fazla amerikan olduğu için. yani düşün; siyah beyaz bir filmde sırtında kurt postu bir mont elinde aşık veysel ve muharrem ertaş imzalı bir bağlama ile kırşehir'de gezen ayhan ışık gördün, sen bundan neler anlarsın, amerikalı bundan ne anlar. yani bir türk olarak bu filmden zevk almak istiyorsan biraz çabalaman gerekiyor :)

    --- spoiler ---
    ayhan ışık adana pavyonlarında aşık veysel'in hediyesi imzalı bağlamasıyla arabesk şarkılar çalıp, oyun havalarıyla milleti coşturup durmaktadır. ona kurdoğlu derler çünkü hep kurt postundan bir ceket giyer. bir pavyonda benim burada ne işim var, napıyorum ben diye cinnet geçirip olay çıkarır. polise adana'yı terkedeceğine söz verip serbest kalır. bağlaması, ceketi ve külüstür arabası ile iç anadolu'ya doğru yola çıkar. arabası kırşehir'de bozulur. çok kar yapmıştır bir eve sığınır ve iş aradığını ve kalacak yere ihtiyacı olduğunu söyler. ev sahibi muadelet tibet, o sırada belgin doruk'un kocasının hastaneden yeni çıktığını ama manifaturacı dükkanını işletebilecek kadar da sağlıklı olmadığını söyler. işte belgin doruk da sivas'ta bir ermeni ailesinin kızıdır ve yobazlar alevilere hizmet verdiği için babasının pastanesini yakmışlardır. yangında babasını kaybeden belgin doruk yobaz kenan pars ile evlenip kırşehir'e taşınmıştır.

    işte alevi müziğinin hayranı ayhan ışık ile yobaz kocasının hastalığında ipleri eline alıp, babasının yanan pastanesini manifaturacının yanında açmak isteyen belgin doruk mercimeği fırına verirlerken yatalağımsı kenan pars da kırşehir'deki yobazları ayaklandırıp, bu dükkanın açılmasına mani olmaya çalışmaktadır filan diye gitse hikaye hiç sıkılmazsın.

    velhasılı, film yerleşik yobaz toplumun kendinden farklı bireylere nefes aldırmamasını, özgür birey olmak isteyen birinin ancak yalnız kurt gibi takılıp oradan oraya sürükleneceğini anlatıyor. filmin bana göre amerikan kültürü için önemi marlon brando'nun oynadığı snake skin karakterinin ideolojisinin amerika'yı amerika yapan ideoloji olması. yani yalnız kovboy uçsuz bucaksız vahşi batıyı bu tipolojiyle ele geçirmiştir. beceriklidir, çalışkandır, dürüsttür, özgürdür, açık fikirlidir, bağımsızdır, adanmıştır ve tabii ki kızılderilileri katletmiştir ama burada mevzu bu değil :). bütün teknolojik, ekonomik ilerleme bu tipolojinin marifetidir. işte bu tutucu, ırkçı toplumla açık fikirli özgür bireyin çatışmasında bireyden yana bir saf tutmuştur tennessee williams inşa ettiği derinlikli karakterleriyle bu oyunda.

    --- spoiler ---
hesabın var mı? giriş yap