• bence hukuk hâlâ okunabilecek en iyi bölümlerden biri, günümüzde genelde eleştiriliyor olmasına rağmen.

    dar dünya görüşüne sahip insanların dümdüz “yazmayın” demelerine pek aldırmayın, entelektüel birikim olarak size en çok katkı sağlayabilecek bölümlerden biridir hukuk (bence zirvede). gelir olarak da çok yüksek tatmin düzeyi sunuyor, en sona eklediğim linklere bakabilirsiniz.

    şimdi 10 maddede formülü açıklıyorum:

    1-ingilizce’yi çok iyi öğrenin, net olayım ielts 7, toefl 100 üstü yapmaya çalışın. konuşmanız ortalamanın üstünde olsun. bu maddeyi hukukun ilk 2 senesinde yapmış olmanız lazım çünkü bunu okurken kullanacağız.

    2-not ortalamanız hep 3 üstü, mümkünse 3.5 üstü olsun. çok zor demeyin, yapılabiliyor.

    3-moot courtlara katılın. ne bilmiyorsanız araştırın öğrenin, ilk senenizin sonunda tüm mootlar hakkında bilgi birikiminiz olsun ve size uygun olanları seçim, ikinci sınıftan itibaren yapmaya başlayın, en az bir, ideal olarak 2 adet iyi moota katılmış olun. fazlası da cv’nize artı yazar. yurtdışı mootlarına katılmaktaki çözemeyeceğiniz tek engel maddiyat olabilir, kendinizi ve takımı açıklayan güzel bir mail ile türkiye’deki tüm iyi bürolara mail atın, destek olan çıkacaktır.

    4-yurtdışı bağlantılı iş yapan, ingilizce beceri isteyen hukuk bürolarında staj yapın, neredeyse hepsi istanbul’da olan 60 kadar büro var, excel listesi çıkarın hepsine başvurun. büroları tespit etmek için linkedin kullanın ve legal500 sıralamasına falan bakın.

    5- bir hukuk dergisinde yazı yazmaya çalışın, mümkünse ingilizce olsun. hukuk dergisi çok, nitelikli olanları hedeflemeyin ilk başta, yazınız yayınlansın yeter. bunu yapamıyorsanız bazı okullardaki profesörlere mailler göndererek onlarla bir çalışma yapmaya uğraşın. yani akademik manada bohçanıza bir şey koyun.

    6- ekonomik durumdan ötürü opsiyonel: yurtdışında yaz okuluna gidin. elsa olur başka bir imkan olur gidin, hukuk temalı olması iyidir ama uluslararası ilişkiler, ekonomi temalı yaz okulları da olur. herkes yaz okulunda bilgi olarak çok bir şey öğrenilmediğinin farkında, burada temel amaç sizin diğer ülkelerden kişilerle networking yapabilme kapasiteniz olduğunu göstermesi ve extracurricular kovaladığınızın bir göstergesi olması.

    7- toplum yararına işler yapın, severek yapmanızın önemi yok (severek yaparsanız zevk de alırsınız). fakir çocukların eğitimi, kadın hakları, mülteciler vb çevrenizde neler yapabiliyorsunuz araştırıp bulun ve yapın. bir sonraki aşamadaki yüksek şans başvuruları için olmazsa olmazlardan biri bu madde, sakın boş geçmeyin.

    8- üçüncü sınıfın ikinci yarısından itibaren yurtdışı yüksek lisanslarını araştırıp öğrenin. jean monnet, teb bursları, fulbright en iyileri. bunların yanında abd, ingiltere, hollanda, belçika, isviçre vb ülkelerdeki okulların kendi burslarını araştırın. deadlineları bir listede toplayın, hiçbir deadline kaçırmadan hepsine başvurun. hangi ülkelerin yüksek lisans sonrası çalışma izni verdiğini araştırıp öğrenin, örneğin ingiltere herkese veriyor, isviçre sponsorsuz vermiyor.

    9- yurtdışına çıktıktan sonra yüksek lisansınız boyunca networking kovalayın, öğrenciyken staj bulmaya çalışın. o bir yoldaki aracınız insan tanımak ve iş bulmak, okulda derslerinize kapanıp asosyal bir inek olmayın. gece clubda tanıştığınız biri belki de bir hukuk bürosunun hr’ıdır, fırsat her yerde olabilir. okul kütüphanesinde pek olmaz.

    10- tebrikler para kazanıyorsunuz. yaz tatillerinde türkiye’ye gelin ve eğlenin.

    yurtdışında avukatların ilk senelerinde ne kadar kazandıklarına bakmak isterseniz eğer: ingiltere 100k sterlin, abd 200k usd. isviçre, belçika, hollanda vs de bu kadar olmasa da iyi kazandıran yerler, onları da siz araştırın.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap