6 entry daha
  • resmî ilanı imparator ııı. napoleon'un (meşhur bonaparte'nin yeğeni) talimatıyla hareket eden fransız parlamentosundan gelmiştir.

    savaş sadece altı ay sürmesine rağmen tam bir kan banyosu olmuş, pek çok açıdan ww1'in provası sayılmıştır. tam sayısı bilinmeyen sivil kaybın yanı sıra bunun üstüne bir de yarım milyon asker kaybı yaşanmıştır. ölümlerin dörtte üçü yani yaklaşık 156 bini fransa tarafında olmuştur.

    fransızlar bu savaşta ilk kez mitralyöz adlı makineli tüfeği kullanmıştır. almanlar ise kuyruktan dolma tüfekler olan chassepot kullanmıştır. ayrıca almanlarda çelikten yapılma, kuyruktan dolma yeni tüfekler vardı ki bunlar fransız tüfeklerinden üstündü. daha da önemlisi, prusyalilarda zorunlu askerlik vardı ve halk katılaşmış, daha askeri, milliyetçi ve 1813-14 nedeniyle fransız düşmanı idi. anayurt uğruna ölmeyi soylu bir eylem sayıyorlardı. prusya'nın başka bir avantajı da ilk kalıcı komuta heyetine ve dolayısıyla da mareşal helmuth von moltke'ye sahip olmasıydı. moltke dahi bir askeri stratejistti. daha önce avusturyalılara yaptığı gibi fransızları da sersemletmişti (birlikleri hızlı hareket ettirmek için demiryolunu kullanıyordu).

    ciddi maliyetlere neden olsa da almanlar wisenburg, spicheren, wörth, mars-la-tour, gravelotte ve metz'i almışlardı. ve ilerleyerek alsas'a ve fransanın içlerine kadar ilerlediler. en sonunda napoleon 2 eylül 1870'te 104bin askeriyle sedan'da teslim oldu. almanlar durmayıp paris'e ilerlediler ve bir 19 eylülden 28 ocak 1871'e kadar şehri kuşattılar. ateşkes de paris düştüğü gün imzalandı. savaşın neticesinde alsas loren almanlara verildi ki bilindiği gibi ww1'i besleyen fransız alman düşmanlığına daha fazla benzin dökülmüş oldu.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap