8 entry daha
  • kazaklarla isim haricinde herhangi bir benzerliği olmayan slav topluluğu.

    16.yüzyılda dinyeper nehri kıyılarına yerleşenleri siç denen askeri merkezler kurmuşlar ve lehistan krallığı, osmanlı devleti ve kırım hanlığı için zorluklar yaratmışlardır. lehistan topraklarının güneydoğusuna gelen bu bölgede kozakların dizginlenemez varlığı lehistan krallığını önlem almaya itmiş ama pek de başarılı olamamışlar. işin ilginci osmanlı ve kırım hanlığı'na yönelik saldırılarını lehistan toprakları içinden yaptıkları için o dönemin uluslararası ilişkilerine lehistan'ı zor durumda bırakmışlardır.

    bogdan hmelnitski önderliğinde 1648-1654 seneleri arasında ayaklanıp sonrasında lehistan toprakları içinde bağımsız bir kozak varlığı ortaya koymuşlardır. zaporojya ordusu denen bu oluşum sonradan ikiye bölünmüş, 18.yüzyılın üçüncü çeyreğinde de bu oluşumlar rus çarlığı içinde erimiştir. ilya repin'in meşhur zaporjya kozakları türk sultanına mektup yazıyor isimli tablosu da bu dönemleri resmeder.

    işte dinyeper çevresinde yerleşimler kuran, kısa dönemli de olsa bağımsız bir merkez oluşturan dinyeper kozakları ukrayna milli kimliğinin oluşumunda önemli bir yer teşkil eder. tarih boyunca bağımsız devlet tecrübesi pek az olan ukrayinler bu dönemleri bağımsız kimliklerinin ve tarihlerinin önemli bir parçası olarak görürler.

    ek olarak nikolay vasilyeviç gogol, taras bulba isimli epik romanında bu kozak topluluğunun hayata bakışını, hayatı yaşayış şeklini ve gündelik hayatını biraz abartarak da olsa çok güzel tarif eder.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap