8 entry daha
  • 765 ilâ 766 tarihleri arasında tuna bulgar devleti'nin hanı olarak kısa süre taç giymiş, bazı tarihçilere göre slav kökenli olması, bazı tarihçilere göreyse doğu roma imparatoru konstantinos kopronimos ile tesis etmiş olduğu yakın ilişki nedeniyle bilhassa dulo ve vugil gibi güçlü klanlara mensup bulgar soyluları tarafından tahttan indirilmiş olan şahıs.

    766 senesinde önce karadeniz kıyısındaki mesembria kentine, oradan da gemiyle konstantinopolis'e sığınan sabin'in, ömrünün geri kalanını doğu roma başkentinde imparator konstantinos'un misafiri olarak geçirdiği tahmin edilmektedir. bulgar hanı olarak yerini önce kırk günlüğüne umar adlı bir bulgar soylusu almışsa da bir süre sonra devleti kurmuş olan klanlar arasında ciddi görüş ayrılıkları belirmiş ve en nihayetinde 768 senesinde telerig han, bulgar tahtına çıkmaya muvaffak olmuştur.

    sabin'in isminin köken olarak latince, türkçe ve eski slavca olabileceği muhtelif tarihçiler tarafından iddia edilmektedir. doğu roma kaynaklarında sabinos adıyla geçen hanın ismi tarih araştırmacısı ali ahmetbeyoğlu tarafından sevin olarak verilmektedir.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap