8 entry daha
  • ergin altay çevirisi ile okudum ve bir şahane. bu kitabın çevrildiğini ama orijinale yine de yakın bir çeviri olduğunu hissettiren ve ek açıklamalarla bir sürü aklına gelmeyecek detayı okuyucuya öğreten bir çeviri. rusça türkçe eserlerde kesinlikle tercih edebilirsiniz ( hazal yalın çevirisini de merak ettim yukarıdaki yorumu görünce)

    maddiyat - erdem- iyilik - aşk - maneviyat konularını fantastik bir tarihsel kurgu ve mizahi bir dille aktarabilmiş bir başyapıt.

    içinde goethe'nin faust'u -dante'nin cehennemi- incil'den pontius platus'a - puşkin'e - bir çok müzisyenin ve yazarın eserine referanslar var

    ölüm döşeğindeyken eşine bu kitaptan kısımlar okutmuş

    yazar ve kitapla ilgili ek yorumum: #137305421

    --- spoiler ---
    *yazıldığı dönemden çok sonra kadınları esir alan botoks, estetik, güzellik, genç kalma hırsı konusunu "gençlik kremi" üzerinden nasıl güzel öngörmüşsün.

    *şeytan'ın gösterişsiz kıyafetleri, sade soruları, dürüst cevapları.. insanların şeytanca fikirlerini dile getirtmesi.. şeytanın içimizde olduğunu pat pat yüzümüze vuruşu

    *balo'da el öptürme ve insanları hoşbeş etme merasiminin ve herkese kendini önemli hissettirecek kadar ilgi göstermenin zorunluluk olması.. üst tabaka, sosyetik kesimin daha güzel bir özeti olabilir mi? cehennemden ünlü ölüleri davet etmek ve tabutla insanların gelmesinin tasviri ya sen nasıl bir hayalgücüyle yazdın ne muhteşem! sanki supernatural'ın eğlenceli bir bölümü

    *"karşılıksız para, bedava ve güzellik ile herkesi manipüle edebilirsin bunda bir sihir yok" temalı gösterisi..

    *"ne kadar geliştiğinizi görmek için moskova'ya geldim ama manevi bir gelişim maalesef göremedim".. insanlığın bir adım ileri gidemeyeceğine yönelik yazdığı bu karamsar öngörünün de gerçekleşmiş olması aşırı can sıkıcı.. şeytanla karşılaşan karakterlerin gördüğü rüyalar, anlattıkları ve aydınlanma süreçlerinin tasviri de muazzam

    *ayrıca otostopçu'nun galaksi rehberi'nde benzer bir giriş vardır "para ve insanların gelişmişlik seviyesi ile ilgili " konusunda, beni çok etkilemiş olan:

    galaksinin batı sarmal kolu’nun bir ucunda, haritası bile çıkarılmamış ücra bir köşesinde, gözlerden uzak, küçük ve sarı bir güneş vardır. bu güneşin yörüngesinde, tamamıyla önemsiz ve mavi-yeşil renkli, küçük bir gezegen döner. gezegenin maymun soyundan gelen canlıları öyle ilkeldir ki dijital kol saatinin hala çok etkileyici bir buluş olduğunu düşünürler. bu gezegenin şöyle bir sorunu vardı: üzerinde yaşayan halkın büyük bölümü çoğu zaman mutsuzdu.

    bu sorun için pek çok çözüm önerilmişti, ama bunların çoğu genellikle yeşil renkli küçük kâğıt parçalarının hareketleriyle ilgiliydi. bu da tuhaftı, çünkü aslında mutsuz olanlar yeşil renkli küçük kâğıt parçaları değildi. bu nedenle sorun varlığını sürdürdü; halkın çoğunun durumu kötüydü ve onların büyük bölümüyse sefildi, dijital kol saatleri olanlar bile.

    --- spoiler ---
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap