9 entry daha
  • 2021'den 2022'ye görüşlerinin ve üslubunun sert biçimde değiştiğini fark ettiğim yazar. zaten kendisi üstte neyin ne olduğunu açıklamış ama her şeye rağmen bu kadar kısa sürede bu kadar ani bir değişim garip. sekülerken daha muhafazakar bir eksene kaymak görülmemiş şey değil, cemil meriç örneği ortada. ama cemil meriç bir ayda cemil meriç olmadı. bir uçtan diğer uca savrulmak düşündüğü kadar güzel olmayabilir.

    bir örnekle açıklayayım: 2021'deki ve 2022'deki güncel siyasiler aynı. kılıçdaroğlu aynı kılıçdaroğlu, imamoğlu aynı imamoğlu. bu adamlar 2021'den 2022'ye dramatik bir değişim göstermedi. eğer buna rağmen bu kişiler hakkındaki görüşleriniz bu kadar kısa bir zaman diliminde değiştiyse burada bir bit yeniği vardır. bu adamlar 2021'in aralık ayında neyi iyi yapıyordu da şimdi kötü yapıyor? ben sevdiğim sıradan bir vatandaş hakkındaki görüşlerimi bile 2-3 ayda bu denli değiştiremem. bu tabi ki benim kendi görüşüm, ama köklü bir değişim köklü bir birikim ister bana kalırsa.

    bununla birlikte hem diğer yazarlar hem de genel olarak gündemdeki olaylar hakkında giderek agresifleşen yorumlar yaptığını görüyorum. açıkçası ben de bir-iki sene öncesine kadar kendime özgü bir saldırganlığa sahiptim, şu anda da belli bir pasif-agresifliğim belki vardır, bu yüzden kendisine çok laf etmek istemem. yine de sağlıklı bir durum değil bu. mesela üstteki hukuk mezunu yazarla bir atışmaya girmiş. google'ladım, kadının okuduğu üniversite hukuk dalında dünyanın en iyi 18. üniversitesi. üstelik yaşça büyük. hani liyakatı vs. belli olmasa bir şey demeyeceğim ama mesela bir mesaj atıp yazardan bir şeyler kapmaya çalışsa. xx kromozomu falan demiş nickaltında. ne gerek var? bu öfke niye? ben burada harvard mezunu islamcı bir bilgisayar mühendisiyle karşılaşsam köpeği olurdum yani açık söyleyeyim. benim de ekşi'de kudurduğum yazarlar yok değil, ama hakikaten keskin sirke küpüne zarar. belki daha farklı bir üslup kullansa derdini anlayacak insanları ister istemez soğuttuğunu düşünüyorum.

    bunun dışında bazı sözlük yazarlarından etkilendiği bariz, kendisi de diyor zaten. dikkatli olsun. bazı insanlar maalesef kolayca manipüle edilebiliyor, ben de bu grubun içindeyim. bir ara (bkz: violent) (bkz: guilty) evrem vardı benim de, bir noktada hem görüşlerimi, hem de üslubumu bu adamlarınkine yontmaya çalışıyordum. sırf guilty yapıyor diye (bilerek değil, bilinçaltı olmuş artık) alakasız entry'lerimin ara yerlerine rastgele küfür sokuşturmuşluğum çoktur. halbuki adam bütünüyle saçmalıyormuş mesela. umarım başka yazarlardan gördüklerini, duyduklarını yeterince tartıyordur. bunun dışında etrafında her çeşit insanın olması hayrına olabilir, sonuçta echo chamber diye bir mefhum var. siyasi görüşe göre arkadaş seçmesi falan direk kırmızı alarm zaten. sevgili/eş seçerken belli kıstasların olması doğal ama bu muhatap filtreleme olayı bana fazla steril geliyor. twitter'daki iki üç tip haricinde bunu yapan kimseye rastlamadım şu ana kadar.

    sanırım yaşıtız. ben senin sevmeyeceğin türden, kemalist olmasam da hafif liboş biriyim ama yolunda gitmeyen bir şeyler varsa mesaj kutum her zaman açık.

    edit: seküler grupların reaksiyonerliğinden, islamcıların yapıcılığından bahsetmişsin ama aslında doğru konuyu açtığın zaman aynı refleks tepkileri islami cenahta da gözlemleyebilirsin. o islamcı tebessümünün hızla slinişini görmek için şu anahtar kelimeleri dene: queer theory, feminizm, onur yürüyüşü :-) özellikle lgbt meselesi ibrahimi dinlerin bam telidir, çünkü kendini bildi bileli eşcinsel olan bu mazlum kesimin gerçekliği dinlerin önerdiği ideal toplum anlatısıyla uyuşmuyor. dolayısıyla islamcılar solcularda gördüğün toksikliğin birebir aynısını sergiliyor iş cinsel yönelime geldi mi.

    hangi topluluğu neyin tetiklediğini içeriden görmek kolay olmayabilir, ben de bu yüzden bütün iyi niyetimle bir karşı örnek vermek istedim.
20 entry daha
hesabın var mı? giriş yap