9 entry daha
  • kökeni antik mısır'a dayanan bir tür kehanet aracı olarak kullanılan (tasvip etmediğim, sembol okuma gözüyle baktığım) tarot destesinden, on altı numaralı arkana majör kartı. zaman içinde farklı resmedilmiş pek çok destesi olsa da günümüzde en çok, bir okültist olan, arthur edward waite'ın direktifleri doğrultusunda, pamela colman smith'in çizdiği ve ilk olarak 1909'da yayımlanan tarot kartları kullanılmaktadır.

    the economist'de bu seriyi kullanmıştır.

    kapak resimlerine şifrelediği sembollerle, güne ve geleceğe yön veren, senaryo yazan ve sonra filmi tüm dünyada aktif katılım, kitlesel etkileşimle oynatanların dergisi the economist, ilk defa 2017 yılında tarot kartlarından, arkana majör destesine ait sekiz kartı resmetmiştir.

    ilk kart the tower, bilinen kart üzerinde değişimler yapıp, günümüze uyarlanmış şekliyle, rusya/ukrayna arasında cereyan eden gelişmelerin, putin'in işgali diye basite alınmayacak kadar etraflı, köklü, yayılımcı olacağı sembol diliyle resmedilmiş.

    bugün şöyle bir habere denk geldim, rus tanklarının üzerinde kullanılan z ve v harflerini sembol olduğu için, ukrayna bu harfleri kullanmayı yasakladı ve kanun teklifi kabul edildi.

    kartın orijinalinde, sağ tarafta z ve v harfleri vardır, 2017 the economist kapağında, sağ taraf ukrayna, sol taraf rusya orak-çekiç sembolüne sahiptir. kule, kiliseyi sembolize eder ve sol tarafta kulenin tepesinden düşüşe geçmiş bir papa şapkası vardır. sağ tarafta ise z ve v harfleri iç içe geçmiş bir yıldırım vardır. the economist'in çiziminde, sağ tarafta çarmıha gerilmiş isa tasviri vardır. ve tam tepede ise bir nükleer sonrası oluşan o bilindik görüntü, mantar şeklinde siyah duman. pek çok ayrıntı var yine, kilise kapısında bir mektup, bir not, kırmızı giymiş insan figürleri, buğday tarlası... büyük resim kursu mu dedi birileri.

    eyyorlamam bu kadar. z ve v harfleri yasaklanınca, yıllar evvel gördüğüm bu kapak aklıma geldi. daha fazlası çiğlik olur, yeter bu kadar, bal sofrasına sinek dadandırmayalım.
    evet.

    orijinal

    the economist 2017
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap