5 entry daha
  • (bkz: how innovation works) kitabının yazarı.

    ridley inovasyonun; insanlar düşündüğünde, denediğindeve spekülasyon yapmakta özgür olduklarında gerçekleştiğini savunur. inovasyon; kuralları ve standartları belirleyerek, araştırma yaparak ve plana göre hareket ederek değil, insanları özgür bırakarak gerçekleşiyor.

    çoğu yenilik, insanların değiş tokuşuna dayanan gizemli ve kademeli bir süreçtir. fikir, plan ve kaynak alışverişinde bulunma yeteneği, inovasyonun altında yatan ilkedir. ve bu, insanların birbirleri için çalışmalarını sağladığımızda olur.

    matt'in belirttiği en önemli nokta, insanların değiş tokuş ve karşılıklı bağımlılık yoluyla uzmanlaşma yoluyla büyük şeyler başardıklarığıydı. insanlar ürettiklerinde daraldı, ancak tükettiklerinde genişledi: "insanlık tarihinin ana teması, ürettiğimiz şeylerde giderek daha fazla uzmanlaşmamız ve tükettiğimiz şeylerde giderek daha fazla çeşitlenmemizdir: güvencesiz kendi kendine yeterlilikten daha güvenli karşılıklı bağımlılığa geçiyoruz."

    birbirimiz için bir şeyler üretmek için kırk saat çalışıyoruz ve karşılığında yetmiş iki saatimizi de başkalarının sağladıklarını tüketerek geçirebiliyoruz. ek olarak, ürettiğimiz şeyler daha özelleşiyor ve daralıyor, ancak boş zaman fırsatlarımız daha geniş ve daha çeşitli hale geliyor.

    inovasyon süreci, her şeyi birleştirmek, birleştirmek, birleştirmek ve bir araya getirmekle ilgilidir. ridley, inovasyonun gerçekte nasıl çalıştığını herkesten önce anlayan bir kişi olarak thomas edison örneğini veriyor: “edison (…) bir ampulün bileşenlerinin çoğunun ilk mucidi olmayabilir (…) yine de her şeyi bir araya getiren, onu elektrik üretme ve dağıtma sistemiyle birleştiren ilk kişiydi.”

    inovasyonun en yaygın uygulaması yaparak öğrenmedir. yenilikçilerin hiçbiri ne olacağı konusunda net değildi. sadece birleşiyor ve çabalıyorlardı.

    airbnb, uber, lyft ve ebay tarafından sağlanan iş modelleri çığır açıcı değil, yenilikçi modeller değil, çoğu oldukça basitti ve yüzyıllardır bilinen teknik olmayan konsepte dayanıyordu. ancak potansiyellerini ancak bağlantılarla dolu modern dünyada gerçekleştirebilirler. günümüz bağlantılı dünyasında yaygın olarak kullanılabilen ve büyük başarılara imza atan bu kavramlardan biri de paylaşım ekonomisidir. ticaret ve değiş tokuşla ilgili orijinal ve birincil yaklaşımlarımıza dayanan, dünyadaki en eski fikirlerden biridir. paylaşım ekonomisi, ihtiyaç duyduğundan daha fazla a malı olan insanlarla, ihtiyaç duyduğundan daha fazla b malı olan insanlarla bağlantı kurmakla ilgilidir. airbnb'nin yeniliği, insanların yaşamaya, kiralamaya ve dünyayı dolaşma fikrine karşı değişen tutumuyla birlikte ilerliyordu.
hesabın var mı? giriş yap