2 entry daha
  • sırasıyla rio de janeiro, sultan osman-ı evvel ve agincourt isimlerini taşımış dretnot, zırhlı.

    204 metre uzunluğa ve 30 bin ton ful deplasmana sahiptir. hızı 22 knot gibi dönemine göre iyi denebilecek haldedir.

    1900'lerin başında, güney amerika'da başlayan dretnot çılgınlığı (south american naval arms race) sonucu 1911'de brezilya'nın talebi ile inşasına başlanmıştır. brezilya'nın gemiye biraz da prestij için sahip olmak istemesi sonucu dizaynında ana silah sayısına çok önem verilmiştir.

    gemi görülmedik şekilde toplam 7 tarette 14 adet 305 mm'lik ana top taşımaktaydı. tabi ana silahlara ayrılan bu büyük ağırlık dilimi sebebiyle zırhı dönemindeki diğer dretnotlara göre daha zayıf kalmak zorundaydı.

    ek olarak geminin atış kontrol sistemleri de demodedir. diğer ingiliz dretnotlarında kullanılan dreyer atış kontrol sistemleri bu gemide bulunmamaktadır. bunun yerine her taretin kendi rangefinderları vardı. jutland savaşında agincourt 144 adet 305 mm top ateşledi ve kayıtlara göre hiçbiri hedefini bulamadı. daha sonraları atış kontrol sistemleri geliştirilmeye çalışılmıştır. muhtemelen ingiltere ihraç edeceği bu gemiye askeri gizlilik kapsamında bulunan dreyer sistemini entegre etmekten kaçınmış ve bu teknolojiyi başka bir devletle paylaşmak istememişti.

    aynı şekilde jutland'dan edindikleri tecrübe ile zayıf yatay zırhların neden olduğu olumsuzlukları gören donanma tarafından, geminin yatay zırhında da iyileştirme çalışmaları yapıldı fakat sonuç olarak ana güverte zırhına 70 tonluk yüksek dayanıklı zırh çeliği eklenebildi.

    malum jutland savaşı isabet alan ingiliz savaş kruvazörlerinin katastrofik patlamaları ile ünlüdür.

    savaş sırasında agincourt'un 14 ana topunu aynı anda ateşlediği bir sırada öyle bir gürültü, alev ve duman örtüsü oluşmuştur ki, bir anlığına etraftaki gemiler agincourt'un da cephaneliğine isabet alarak havaya uçtuğunu düşünmüştür.

    gemi donanma kariyeri boyunca gin palace lakabıyla anılmış ve 1922'de sökülmek üzere satılmıştır.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap