2 entry daha
  • ideoloji nedir sorusuna budur lan iste denilecek, ese dosta gosterip kulaga kupe edilecek bir kitap basligi, bir arguman.

    thomas friedman'in ayni adli albumunun, birinci sarkisi, raflarda yerini aldigi anda michael jackson golf klubu listelerinde 6 hafta bir numara'da kalmis, bir nevi bir mucize, bir idea, idiot idiot idiotloji.

    temel argumani kuresellesme ile beraber evvelce kapitalist piyasada kendine ayricalikli yer edinememis, dislanmis mekanlarin (hindistan, cin) artik esit sartlarda, gelismis ulke aktorleri ile duz bir platformda - ki bu platform kuresellesmis dunyamizdir efendim- rekabet edecegi safsatasidir. gel vatandas gel, 400 senelik kapitalist cografi esitsizlik son buldu gel!! lakin ciddiye alinirsa basta da dedigim gibi, safsatadan ziyade harika bir ideolojik rovesatadir.

    soyle ki, ideoloji dedigimiz sey yanlis degildir, yalan da degildir. ideoloji gercegin bir sinifin gozluklerinden, o sinifin tecrube ettigi haliyle diger insanlara gercek, veya normal diye yutturulmasidir. burda ne diyor friedman efendi? dunya duzdur, cografi farkliliklar artik toplumsal esitsizliklerin derinlestirdigi, engebeli araziler degildir diyor. oh ne guzel! ya nedir diyor? cografya asilmis, onemsizlesmis, engebeli farkliliklari duzlestirilmistir diyor. para hareketi cografi uzaklik nedir bilmeden saglaniyor, saniyesinde dunyanin obur ucuna gonderiliyor, cok guzel. ben ucagima atliyorum, 15 saat sonra avustralya'dayim, baba harika. japonyadaki kiz arkadasimla her aksam oturup birbirimizi seyrederek internet uzerinden muhabbet ediyoruz, haci daha ne olsun. ilahi kapitalizm, sen adami kuresellestirirsin!

    simdi ters bir sey diycem entari gotume girecek ya neyse sunu diyim: oncelikle bu ideolojik rovaseta friedman efendiden cok once 1980lerde british telekom tarafindan cekilmisti:

    (bkz: geography is history)

    yani yeni bir sey degil. burda rahatsiz edici olan elbette business class hayatinin sanki butun dunya boyle yasiyor veya yasayabilirmiscesine budur artik bundan sonra dunyanin hali ahvali seklinde normallestirilmesi. her ideolojik iddia gibi icinde gerceklik payi tasiyor: mutlaka ki ben burda friedman'a saydirirken birileri duzlesmis, engelsiz, kendine esit ve ozgur dunyasinda golf oynamaya, obur kitaya gitmekte. fakat esas soru birileri bunu yaparken bunu kimin, hangi toplumsal siniflarin pahasina yaptigi.

    dunya duzlesti, firsatlar esitlendi, cografya vardi taze bitti tadi argumanlar sosyal hayati mekansizlastirirken otomatik olarak siyasetsizlestiriyor da.

    korunalim, korunmayanlari uyaralim.

    bonus track:

    (bkz: uneven development)
    (bkz: american empire)
    (bkz: cografya/@ajax)
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap