5 entry daha
  • derler ki chutzpah en güzel şu örnekle anlatılır:

    adamın birisi annesini ve babasını öldürmüş, mahkemede bu suçtan yargılanırken kendisini savunması istendiğinde ''öksüz ve yetim birisinin çok üstüne geliyorsunuz, biraz acıyın be, enpati biraz ya?'' demiş.

    bu anlamda denilebilir ki chutzpah ajit-prop'unda ılımlısına her nevi sağ söylem ve eylem'in kaçınılmaz artı yükü olagelmiştir. sağ görüşün nüvesi olan ''değişim de dahil olmak üzere hiç bir şey değişmemektedir'' evrensel mümin sabiti ışığında inşa edilen ilişkisizleştirme ve tarihsizleştirme süreci her zaman merkez aldığı sınıf, mülk, gelenek, mukaddesat gibi değerlerin raf ömürü sonsuza yakınsayan geçerliliği içinde etki ve tepkileri inceler, eylemleri rasyonelleştirirken bu tip temellendirmeler ışığında meşruiyet kurgular.

    ilk örneğe benzer bir şekilde etnosentrik, etnokrat bir ulus devlet şablonu içerisinde bir azınlığın tepkisinin azınlığı oluşturan ilişkiler bütününe değil, azınlığı yönlendiren lider, azınlık elit ve dış güçlere isnat edilmesi, yargıya getirilen yorumda bu tek taraflılığa don biçilmesini gerektirir. örnekteki ulus devlet azınlığı azınlık kılan çoğunluğa dayalı kurgudaki diyalektiği zıtacak, mağduriyeti onu yaratan ve mümkün kılan kurguda değil, kurgunun yarattığı eylemin kendisine, kendisinden sonucuna yükleyecektir. soykırımından planlı asimilasyona, sömürüden faşizme her türlü olgu bu tip kurguların varlığından doğduğu halde, kurguyu es geçip olguyu temel alarak skorlaştırılacak, onlar da bizden kesmiş, onlar da bize roket atmış, onlar da şunun bunun maşası olmuş gibi biz ve onları ayrıştıran sığ ve bön anlatılara hapsedecektir.

    kanımca chutzpah'ın ederi burada sığlığın ve bönlüğün kendisiyle değil, sığlığı ve bönlüğü kalkan etmesiyle de değil, sığlığı ve bönlüğü kalkan etmeyi mümkün kılan kurgunun bütününe fit olmaktan geçiyor. eğer bir kavga varsa, onda taraf olunacaksa da, hasımlaştırılacak olanı ilk iki şık'ın konu, olgu, aktör ve ajanları değil de 3. şık olarak seçmek, olası bir karşı chutzpah'a dönüşümü engelleyecektir.
12 entry daha
hesabın var mı? giriş yap