629 entry daha
  • uzun uzun yazalım millet nasiplensin.

    1) dublin başka irlanda başka. önce bunu bilin.

    2) dert nedir öğrenmek isterseniz buyrun gelin dublin'e. gelmeden önceki 3 ayınız (vize), geldikten sonra 5 ayınız sinir krizi ile geçer.

    3) diğer şehirleri iyidir, çünkü dublin gibi kontrolden çıkmış değildir.

    4) kardeş, çalışmak için gerekli belgeleri çalışacağın yer sağlamış ise 1-2 günde vizen çıkar. turist isen, hele dil okulu ayağına girmeye çalışıyorsan 2-3 ay vize beklersin. bunlar avrupa içinde en yüksek asgari ücret veren, vergilendirmesi diğer ülkelere göre daha iyi olan bir yer, yani ispanyolu da almanı da buraya girmeye çalışıyor. bunlarda olabildiğince kimseyi almamaya çalışıyor. zor yani bunlardan vize almak. öyle üniversiteden kabul aldım diyip gecikmeyin, mümkün ise 3 ay önceden vizeye başvurunuzu yapın.

    5) avrupa birliği üyesidir ama schengen alanında değildir. yani kendi vize koşulları vardır ve schengen alanına taraf olmadığı için öyle avrupa'da gezemezsin. irlanda'dan almanya'ya bir gezmeye gideyim dersen yine vize alman gerekir. öyle yeşil pasaport vesaire, hiçbir şeyi kabul etmez. bir kolaylıkta sağlamaz.

    6) irlanda için en büyük sorun konaklamadır. zaten aldığınız para kiraya gider. öyle market alışverişi falan 30-40 euro ile her seyi alırsın. etinden sütüne (haftalık)... konaklama ise paran varsa bile bulamazsın. hele ki dublin'e geldiysen ne dert çekersin, ne rezilliklerle karşılaşırsın aklın durur. bir de dolandırıcısı vardır bu işin. öyle sakın türkiye'den evi görmeden para göndermeyin. evi boşver, anahtarın kapıyı açtığından emin olmadan para vermeyin. ancak lisanslı bir emlakçı var ise ve lisanslı olduğundan eminsen bunu yapabilirsin. ev bulmak zor gençler. hele dublin'de..

    7) bir bürokrasi var aklın durur. bir banka hesabı açtırmak istersin, sanırsın 200.000 euro kredi çekmeye çalışıyorsun. pps numarası almak istersin 1 ay bekletirler, oturma izni almak istersin 1 ay bekletirler. yani ilk 3 ayda bunları hallet öp başına koy.

    8) iş olanağı iyidir bak, çalışmak için kabul edildiysen belki de avrupa'da en kolay kalıcı olabileceğin ülke burasıdır. insanı zor içeri alır ama tutmak için de çok uğraşır.

    9) insanı çok iyidir, problem yaşaman çok zor, dertsiz tasasız millet...

    tüm bu yazdıklarım dublin için. dublin dışındaki yerlerde bu maddeler çok daha kolay.

    genelde insanlar dublin için bilgi girer ve dil okulundan bahseder. ben athlone'da yaşıyorum, üniversitede araştırmacı olarak çalışıyorum.

    dublin ile ilgili bilgi bulmak kolay, bunun dışında bir yer için soru sormak isterseniz sorun. ayıpsınız, dilim döndüğünce anlatmaya çalışırım.

    özet, dublin'e gelme irlanda'ya gelebilirsin.

    edit 1: her ne kadar yazının ana fikri ile ilişkili olmasa da, yukarıda bir yanlış bilgi vermişim, düzeltmek isterim:

    irlanda avrupa içinde en yüksek asgari ücret veren ülke değil (bkz: isviçre), ben yukarıda ab demek istedim ama yanlış bilgi olmuş. ayrıca ab içinde de en yüksek asgari ücret veren ikinci ülke (bkz: lüksemburg), alım gücü açısından da altıncı sıradaymış. @fatihaltayli arkadaşıma teşekkür ederim.

    edit 2: burada kullandığım elektronik cihaz, pc vs... bu aletlerde türkçe karakter yok, bunun için cep telefonuyla hızlı hızlı yazdım. bu kadar yazdığıma şükretdin. de/da eklerini ayırmamışım, bir arkadaş uyardı. bir daha daha dikkatli olurum. şimdi dönüp düzeltmeye çok üşendim. de/da muhabbetinden dolayı okuduğunu anlamayan olursa yeşillendirsin anlatayım.

    edit 3: çok soru geldiği için birkaç hususu eklemek istedim.

    öncelikle ben irlanda'ya teklif alarak üniversitede "research scientist" pozisyonunda çalışmaya geldim. yani ne irlanda da iş aradım ne de çalışma izni almakla uğraştım. tüm prosedürleri halledip beni ailemle birlikte hızlı bir şekilde buraya aldılar. bir başka söylemle, ne dil okulu aracılığı ile geldim, ne burada herhangi bir dönem öğrenci vs oldum.

    lakin sonuç olarak üniversitede bir nevi hoca olduğum için doktora yapanı da gördüm, dil okulu ile kapak atmaya çalışanı da, eğitimini tamamlayıp iş arayanı da...

    yorumlarım bu gözlemlere dayalıdır. evimi bile bunlar ayarladı, öyle söyleyeyim.

    aşağıda entry giren arkadaş çok iyi noktalara değinmiş, onu da okuyun lütfen. bu

    ben polimer kimyacısı ve malzeme mühendisiyim. bu alanda çok rahat pozisyon bulabilirsiniz. bunun dışında yazılım alanında da iş bulmak kolay. burada zaten işsizlik yok, mühendis, doktor... iş bulursunuz.

    irlanda dil okulundan vazgeçmiyor çünkü iyi bir gelir kapısı lakin istiyorlar ki hakikaten dil okulu için gelsinler ve bitince gitsinler. yani dil okulu ile de kapak atarsınız ama bu klasik yol. buna dikkat ediyorlar. doktora yapıp oradam yürümek en iyi ihtimal. o zaman zaten bırakmıyorlar. lisansüstü ile geldiğinizde zaten sizi bir süre sonra vatandaş yapmaya çalışıyorlar.

    her alanda iş bulabilirsiniz ama bu alanlar da daha rahat tabi ki. bir de "critical skill" listeleri vardır, onlara bakın, belki sizin alanınız critical skill olabilir. ayrıca firmalara yazabilirsiniz, emin olun geri dönerler. en iyi yol zaten direk iş bulup gelmek. euraxess sitesini takip edin.

    edit 4: oğlum ben irlanda'yı gömdüm lan :). aşağıdaki arkadaş da kendi de ifade ettiği gibi iyi niyetle başlayıp gömmüş oldu. niye hepiniz irlanda'ya gelmeye çalışıyorsunuz.

    bak yanlış anlama, sor sabaha kadar anlatayım, asla mesaj atmayın demiyorum ama dil okulu ayağı çok klasik. belirgin mesleğin yok ise bu yola başvur. gerisi şans. ama belirgin mesleğin var ise doktora yap, direk iş başvurusunda bulun. alanın içinde yer alan firmaları bul ve mail at. bu insanlar öyle bizim ik çalışanları gibi değil. mail atarlar. yani dediğim gibi sor ayıpsın ama dil okulu kolay olan yol değil, bil yani.
225 entry daha
hesabın var mı? giriş yap