9 entry daha
  • berezina muharebesi'nde 7000 askerle 5000 rus askerini esir almayı başarmış, büyük ordu'nun berezina nehri'ni tehlikesizce geçmesini sağlayan namı "cesurların en cesuru" olan 1769-1815 yılları arasında yaşamış komutan.

    napoleon'un mareşallerinin en cesuru olan ney, bir fıçı ustasının oğludur. 1787'de fransız ordusuna hafif süvari eri olarak katıldı ve 1796'da general oldu. başlangıçta cumhuriyetçi olan ney, imparator napoleon'un sadık bir destekçisiydi. 1804'te mareşalliğe terfi ettirildi ve bu rütbesiyle avrupa'nın değişik yerlerinde savaştı. ney, 1812 yılında 3. kolordu komutanı olarak görevlendirildi ve bilhassa utanç verici geri çekilme sırasında verdiği doğru kararlarıyla öne çıktı.

    geri çekilme sırasında artçı görevi verilen 3. kolordu'nun krasnoy muharebesi sırasında büyük ordu'yla irtibatı kopuyor ve bu muharebeden 800 askeriyle birlikte yoğun sis içinde dinyeper nehri'ni geçerek sağ kalmayı başardı. büyük ordu'ya orşa'da katılmayı başarınca napoleon ona "cesurların en cesuru" ünvanını vermiştir.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap