10 entry daha
  • senkretik bir dinin baslica örnegidir.

    kurucu mani, zamaninin bilinen dinlerinin yazi eksikligi nedeniyle tahrif edildigine iknadir. budizm *, hristiyanlık ve yahudilikten hatta en önemlisi zerdüstlükten kimi unsurlari birlestirir, yeni bir ögreti meydana getirir.

    maniheizmin dualist dünya görüsünde, zerdüst yaratici tanri ahura mazda, rakibi ahriman ve ayni zamanda nasirali isa gibi temsil edilir. bununla birlikte, ikincisi tamamen farkli bir role sahiptir ve bir kurtulus figürü olarak degil, daha cok ahura mazda'nin adem ve havva'yi isik parcaciklari hakkinda aydinlatan (ruhun yerel kavramiyla) yardimcisi olarak görünür. bu isik parcaciklarini ölen insanlardan günese geri getirmekten de sorumludur. mani'nin kendisi, siddhartha gautama buddha'nin halefi hatta reenkarnasyonu olarak görülür.

    umbanda ve candomblegüclü senkretizm ile karakterize edilen afro-brezilya dinleridir. bireysel inanclar, afrika ve brezilya unsurlarinin bir karisimini olusturur, inananlarinin cogu kendini hristiyan bir baglamda konumlandirir. her yil 31 aralik'ta rio de janeiro' da denize cicekler ve hediyeler veren bir deniz tanricasi olan yemaya'ya tapilir. bu ayni zamanda dini bir gruba ait olmayan ve hristiyan katolik baglaminda yasayan insanlar tarafindan da uygulanir.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap