6 entry daha
  • general petain'in rotasyon saplantısı nedeniyle batı cephesindeki fransız askerlerinin %70'i kıyma makinesi lakaplı bu kanlı cephede savaşmak zorunda kalmıştır. fransa'nın hayatını kurtaran ise ingilizler'i somme'da bir cephe açmaya ikna edip, yüklerini hafifletmek olmuştur. çünkü verdun, her iki taraf için de bir deli inadı haline dönüşmüş, zaten 3 km gibi son derece dar bir alana kurulu cephe binlerce genç askere mezar olmuştur.

    öne sürülenin aksine, almanlar için bu savaş bir zayiat verdirme amacı taşımamaktadır. amaçları verdün'ün hemen arkasındaki demiryolu ağları ve dolayısıyla da paris'e giden yolda güvenli, rahat bir bilettir. ama elbette işler kontrolden çıkmış, fransız'ların ulusal onurları olarak gördükleri kaleleri “ils ne passeront pas*” diye diye deli gibi savunmaları ve alman'ların da aynı şekilde karşılık vermeleriyle verdün bir kıyma makinesine dönüşmüştür.

    çoğu tarihçiye göre, birinci dünya savaşı sonrası almanlar çok kanlı geçen bir savaşı kaybetmelerinin kılıfı olarak bu war of attrition yalanını ortaya atmışlardır. alman kayıtlarında, savaşın zayiat amaçlı olduğunu belirten hiçbir belge yoktur. tek dayanak harekatın planlayıcısı falkenhayn'ın savaş sonrasında yazdığı anılarıdır.
29 entry daha
hesabın var mı? giriş yap