89 entry daha
  • varlığından haberdar olmama rağmen netflix'e düşene kadar şans vermediğim ve bittikten sonra karışık duygular içerisine girdiğim film.

    spoiler yememek adına film hakkında araştırma yapmadan izlemeye başladım ama izlerken sıkıldım, konuyu takip etmekte ve yer yer bazı noktaları anlamakta zorlandım. bittiğinde "ben şimdi ne izledim?" dediğim bif film oldu.

    bi gidip bakayım reddit'te r/movies subreddit'inde ne konuşulmuş diye. izleyenler yere göğe sığdıramamış, sembolizmler hakkında teoriler kasıp, analizler yapmışlar. sonra baktım yönetmen de ask me anyhting yapmış, ne sormuşlar ve ne cevaplar verilmiş diye okudum.

    --- spoiler ---

    filmin içindeki en acayip sahne devlerin olduğu kısımdı. izleyiciler demiş ki gawain devlerin omzunda seyahat etmek istiyor. meşhur deyiş gibi devin omzuna oturup ben uzunum demek, haketmediğin halde böbürlenmek demek. şövalye olabilmek için yanıp tutuşan ama şövalyenin sahip olması gereken 5 temel değerden yoksun olan gawain yine burada kolay yolu seçmeye çalışıyor. yönetmen de diyor ki, o sahne filmin başlarında gawain'in dört yol ağzına geldiği kısım gibi bir yol ayrımı sembolizmi. devler, daha eski çağı ve büyünün hakim olduğu dünyayı temsil ediyor ve onlar artık bu dünyayı terk ediyorlar. gawain ise yeni dünyayı temsil ediyor.
    --- spoiler ---

    fark ettim ki, anglo-sakson tarihini, edebiyatını ve kültürünü bilmeyen bizim gibi ülkeler için anlaşılması zor bir film çekilmiş. hedef kitle biz değiliz, filme kaynaklık eden şiiri bilmiyoruz, arthur dönemini anlatan hikayeleri sadece pop kültüre uyarlandığı şekilde yorumlayabiliyoruz.

    velhasıl, şöyle görsel bir sinema şöleni olsun, sanat filmi gibi bir anlatım tarzı benimsesin, biraz da ezber bozan garip bir film olsun diyorsanız hitap edebilir. aksi halde 2 saatlik bir kafa karışıklığı sadece.
27 entry daha
hesabın var mı? giriş yap