8 entry daha
  • bir ordu komutasindaki basarisi tartisilir olmakla birlikte, napolyon'un hakkinda en cok efsane yaratilan, tartismasiz en kahraman maresalidir.

    en bilineni, yukarida baska bir yazarin yazdigi gibi, infazinda kendi idam mangasina ates emrini kendi vermis olmasidir.
    "askerler, emir verdigimde, direk kalbime ates edin. emrimi bekleyin. bu sonuncusu olacak. cezalandirilmami protesto ediyorum. fransa icin yuz kez savastim, ama ona karsi tek bir kez savasmadim. askerler. ates!"

    -----------------------------------------

    waterloo'da savaşın kaybedileceğini anlayınca, elinde kirik bir kilicla "şimdi bir fransız mareşali savaş alaninda nasıl ölür seyredin!" diye unleyerek hücuma geçer. ama kader, savaştan sağ çıkar.

    -----------------------------------------

    le grande armee'nin rusya'dan cekilmesinin sonu hakkinda. 220.000 askerle baslayan operasyonda, artan kayiplara ve baskinlara ragmen moskova dusurulmus, fakat kisin burada gecirilemeyecegi anlasildiginda geri cekilme baslamis. kis sartlarinda ordu eridikce erimis, mucize eseri ve cok buyuk can kayiplari ve kendini feda eden birlikler sayesinde son kopruden de gecilerek polonya'ya ulasilmis.
    efsaneye gore, general ney, karsi tarafa gecen son asker olmus.

    -----------------------------------------
    benim en sevdigim efsane ise, vatana ihanetten yargilanirken soyledikleri.
    avukati, hayatini kurtarmak icin "müvekkilimin dogdugu yer su an prusya topraklarinda oldugu icin fransa'ya ihanetten yargilanamaz" argümanini sunacak olur, fakat ney yerinden firlayip yumrugunu masaya vurarak "ben fransiz'im, ve fransiz kalacagim!" diye bagirir, ve hayatini kurtarabilecek savunmayi bastan bitirir.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap