1 entry daha
  • 19.yy'dan itibaren almanca konuşan halkları birleştirme ve genişleme stratejisi.
    bismarck'ın alman birliğini sağlaması, güney danimarka işgali fransa'ya yapılan saldırılar ve nihayetinde 1.dünya savaşı ilk safhalarıdır.
    büyük savaş hüsranla bitip sosyal demokrat weimar cumhuriyeti kurulunca bir süreliğine rafa kalkmıştır.fakat ekonomi rezalet hale gelip aşırı uçlar prim yapmaya başlayınca (bir de buna versailles'ın utancını ekleyin), hitlerle birlikte genişlemeyi tek çıkış yolu gören alman halkı grossdeutschland'ı hortlatmıştır.
    anschluss ve çekoslovakyanın batı kesiminin ilhakını bu milliyetçi politikaya bağlayıp almanya'nın daha ileri gitmeyeceğini sanan batı demokrasileri (başta chamberlain), grossdeutschland'ın yanına lebensraum'u da ekleyip doğuya doğru genişlemeye başlayan hitler tehlikesini geç fark etmişler (biraz da sovyetlere tampon oluşturması için), yeni bir dünya savaşına engel olamamışlardır.
    savaş'ın almanya için hezimetle sonuçlanmasının ardından bir çok alman'ın yaşadığı doğu prusya ve batı polonya topraklarının sovyetlere peşkeş çekilmesi grossdeutschland'a kesilen en büyük savaş tazminatıdır.ayrıca;
    ddr
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap