5 entry daha
  • charlemagneli halini pek bilmiyorum, o siralar daha cocuktum aklim fikrim kizlardaydi ama ozellikle westphalia barisindan sonra cok fantastik bir hale burunmus, topraklari kuculmesine ragmen guc bolunmus ve 300 kadar irili ufakli otonom iktidar merkezinden olusur hale gelmis. 300 soyle birseye benziyor: http://en.wikipedia.org/…holy_roman_empire_1648.svg

    (bu arada goruldugu gibi romadan oldukca uzaktalar, istanbula ayni mesafedeler neredeyse)

    bir kere ortada bir hanedan yok, secimle yani konsensusle gelmis zararsiz bir yonetim kurulu baskani var. prenslikler, kent-devletler, kralliklar, ordulari dahi olmayan mahalleler ve apartman katlari dahi siyaseten bagimsizlar. imparatorluk adina bir savas acabilmek, baris yapabilmek, ittifak kurabilmek veya bozabilmek, savas vergisi toplayabilmek icin hepsinden izin alinmak zorunda, herkesin bir suru sacma sapan konuda veto hakki var. inanc ozgurlugu lutherden beri 30 yil savaslarina kadar olan donemde az cok oturmus zaten, imparator karisamiyor.

    aslinda imparator hicbirseye karisamiyor; westphalia'dan sonra siyaseten reichstag yani imparatorluk parlamentosunun kararlarina tabi. isin komik yani reichstag da aslinda parlamento degil cunku benzer bir federal yapida gorulen hicbir overarching (sate hazirliyorum sizi) kurum veya otorite bulundurmuyor. onun yerine bir nevi toplanti salonu gibi ama o kadar cok ayri olusum oldugundan toplanti da olmuyor asirlarca. yine ayni cizgide kutsal roma imparatorlugunun kendi baris zamani ordusu * yok.

    kendi ordusu, calisan bir hukumeti, kanunlari uygulayacagi otoritesi olmayan bir merkezi iktidara imparatorluk denmez, federasyon da denmez. teknik olarak bu bir konfederasyondur ama konfederasyonda da uyelerin ebedi bagliliklari vardir, benim bildigim kadariyla kutsal roma imparatorlugunda uyelerin birlikten cikma hakki var.

    boyle anarsist bir olusum resmen ve westphaliadan sonra taa napoleon denen acgozlu cuceye kadar ayakta durabiliyor; o olmasaydi daha da dururdu cunku ortada yikilacak pek bir sey yok. yokolmamanin tek garantisi varolmamak olsa gerek.
50 entry daha
hesabın var mı? giriş yap