• muhafazakar parti milletvekilliğinden, işçi partisi yöneticiliğine, işçi partisi yönetciliğinden faşist liderliğe uzanan, ingiltere semalarından ilginç bir politik figür.

    1896'da doğan "sir" mosley 1980'de hakkın rahmetine kavuşmuş. winchester ve sandhurst'te eğitim hayatını tamamlamış. birinci dünya savaşı'nda çarpışmış, gazi olmuş, 1918'de muhafazakar parti'den milletvekili seçilmiş. daha sonra partiyle anlaşmazlıklar yaşamış ve 1922'de bağımsız vekil olmuş. iki yıl sonra ise işçi parti'sine girmiş. parti yönetiminde yer almış. 1930'larda ingiltere'de yükselen işsizlik karşısında keynes'den mülhem bir takım politikalar geliştirmiş, fekat bu politikalar partisi tarafından kabul edilmeyince "öeehhh be kardeşim" deyip istifa etmiş.

    1931'de "yeni parti" (new party) adlı bir parti kurmuş. fakat parti seçimlerde başarısız olmuş. ve işte bomba hadise... bir yıl sonra mosley, bir italyan'la tanışmış ve ondan çok etkilenmiş. bu italyanın adı mussolini imiş... hemen kurduğu partiyi kapatmış ve "british union of fascists" namıyla bir parti kurmuş. kısa adıyla "buf" olan bu parti anti-komunist fikirleriyle sivrilmiş kısa sürede. iyice tozutan mosley, londra'daki yahudi bölgeleri'ne tehditkar yürüyüşler düzenlemiş. böyle üniformalı falan...1936'daki bir yasayla bu türden cingöz hareketler yasaklanmış, "buf"un aktiviteleri de yavaşlamış bittabi.

    aha ikinci bomba olay... mosley efendi, 1936 ekim'inde dünya evine girmiş. almanya'da... hemi de goebbels'in çizim odasında... konuklardan biri de mr. adolf hitler imiş. 1940'da partisi yasaklanmış, mosley de hapse dıgılmış. 1943'te serbest bırakılmış.

    ii. dünya savaşı'ndan sonra "sir" mosley sağcı yazarların eserlerini basan bir yayınevi açmış ve 1947'de "union movement" (birlik hareketi) adında bir hareketin başına geçmiş. avrpa'nın birliğine ilişkin bazı fantastik görüşler atmış ortaya.

    "hay seni sir yapanın..." demek geçiyor insanın içinden...

    ukteyi burky diye biri 16.11.2007 11:31 civarinda vermi$.
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap