40 entry daha
  • 89'da todor jivkov'un ''isimlerinizi değiştireceğiz lan sizin, gavur olacaksınız'' demesiyle beraber büyük işkencelere maruz kalıp zorla göç ettirilmişlerdir. camilere mühür vurulur, kendi dillerinde konuşmaları yasaklanır, bazı türk kızlarına bulgar orospu çocukları tarafından tecavüz edilir, ayşe asya olur, ahmet asen olur...zamanın cumhurbaşkanı turgut özal kapıları açınca yaklaşık 30.000 göçmen(daha fazlada olabilir) anavatanına göçer.
    ne göç ama. ev yok, iş yok, para yok...kimisi daha önce göçmüş olan akrabalarının yanına kimiside devletin tahsis ettiği göçmen konutlarına yerleşir. bu göç akımından gelen insanların birçoğu daha sonraları kat kat ev dikip, araba bile almışlardır.(bu işin sırrını ben de çözemedim hacı, adamlar 18 yılda nasıl bu kadar varlık sahibi oldular hala açıklanamamış isviçreli bilim adamlarınca.)
    türkiye'ye gelince uyum sıkıntısı çekenlerin çoğu birkaç yıl sonra yeniden bulgaristan'a dönmüştür. bulgaristan'da türk diye hor görülen, sevilmeyen bu insanlar türkiye'de de bazı geri kafalılarca ''bulgar'' diye çağırıldıklarından birçok göçmenin bulgaristan'a geri dönmesine neden olmuştur bu niteleme. bu yanlış anlaşılmalar daha sonraları azalsa da halen devam etmektedir.
    çoğu sıcakkanlı, uyumlu, çalışkan ve güvenilirdirler. tek kötü yanları biraz fazlaca içkiye düşkün olmalarıdır. bulgaristan'a gidince bir kasa kamenitza bir şişede ayı kanı almadan dönmezler.
    kına gecelerinde ve düğünlerinde oynadıkları oyunlar oldukça zevkli ve zordur. payduşka, elena, horo gibi...
    ve illaki konuşmaları.

    -kuma maaa getiii ordan sekiyide oturayım acık. (kuma; ''hadi git'' gibi bişey demek.)
    -eyy anasını falladımın kızanı
    -aga sen neee böle yapeysın, yazık dil mi o kızancaaza
    bir de ''toşna tüle'' vardır. ''hah tam öyle'' gibi kullanılır.

    fiziki olaraksa genelde açık tenli ve uzun boyludurlar. sıkça renkli gözlü olanlarına rastlanır. (bkz: kendimden biliyorum)
    daha çok istanbul'un avrupa yakasında bulunurlar. yenibosna'dan başlayıp silivri'ye kadar olan istikamette bolca bulgaristan göçmeni bulunur. ordan sonrası çorlu zaten. elini sallasan göçmene çarpar.
1979 entry daha
hesabın var mı? giriş yap