5 entry daha
  • batı edebiyatında 5 temel şair/yazar var batı medeniyetini şekillendiren. bir kaç bin yıllık tarihi bu 5 şair birbirlerinden de beslenerek temellendiriyor.

    yeniden eskiye doğru;

    cervantes/shakespeare/dante/vergilius/homeros

    bugün bile yazılan herhangi bir eser’in bu silsile sayesinde olduğu kabul edilir

    cervantes (ispanyol) bizimkiler (osmanlı) bunu esir etmiş, kürek mahkumu olarak 5 yıl kalmış, kolunu kesmişler vs. (osmanlıyı iyi tanır kendisi ama hazzetmez pek)

    shakespeare (ingiliz). ingilizler (ve dahi batı bu arkadaşa tapar, ingilizceye 2000 yeni kelime kattığını söylerler. hatta ingilizler hindistan mı shakespeare mi diye sorarlar ingilizler tüm dünyayı alın shakespeare bizde kalsın derler o kadar taparlar kendisine, allah bir, shakespeare iki der ingiliz keferesi.

    dante (italyan) bu arkadaşın hristiyan edebiyatında özel bir yeri var, malum ilahi komedyayı yazıyor, bu başlı başına incelenmesi gereken bir şey (eser demeye dilim varmıyor çünkü hz. peygamberimizi ve haydarı kerrar hz. ali’yi cehennemde gösteriyor bu kafir) ilahi komedya hristiyan edebiyatının baş tacı ve kaynağı denebilir.

    vergilius (latin) bu arkadaş için latin edebiyatının güneşi diyorlar, dante’nin rol modelidir, roma imparatorluğunun destanını yazan arkadaş budur. hz. isa’dan önce yaşadığı için isa’ya tabi olamamıştır.

    homeros (yunan) izmirlidir, hemşehrim sayılır. yunan mitolojisinin tarihini bu arkadaş yazmıştır, tek bir kişi olmadığı söylenir,(homeros: bir ozanlar grubu derler tek kişi değildir derler) ilyada-homeros’u aşili, hector’u yazan kişi budur, batı edebiyatının babası kabul edilir. hatta adının ömer isminin yunanca söylenişi homeros olduğu söyleniyor, bunu teyid edemedim. aynı şekilde adamların taptığı hermes ile bizim idris peygamber aynı kişi.

    genelde islami konular açıldığında bize islam'ın temeli sümer mitolojisidir, ya da hint medeniyeti vs derler. yani internette dolaşan bir video vardı çok konuşulan; zeitgeist (zamanı ruhu) diye, hristiyanlığı eleştiriyor ve mitolojilerden çalıntı bir din olduğunu söylüyor video özetle. tamam da kardeşim zaten hakk 124.000 peygamber gönderdiğini söylüyor, kuran’da adı geçen peygamber sayısı 25. yani buda, zeus ya da her kimse onların peygamber olmadığını toplumları etkilemediğini biliyor muyuz? bilmiyoruz.

    batı düşüncesi edebiyat eserlerinde özne nesneye ulaşır, onu elde ederler ve mutlu olur. yani prensle prenses kavuşur evlenir, hedef budur mutluluk budur. batı düşüncesi mutluluğu dünya ile sınırlamış. bizde böyle olmaz, bizde mutlu olmak istiyorsan erteleyeceksin, mutluluk burada olmaz. öyle olsa ölüm olmazdı zaten. bir şey ölümle bozuluyorsa o şey gerçek olamaz.

    dursun ali tökel hoca'nın konuşmalarından derlenmiş, akılda kalan kısmı yazılmıştır.
hesabın var mı? giriş yap