5 entry daha
  • bir kültürel miras tarihi olarak okunmalı ve toplumsal davranış kalıplarının kökenleri buradan anlaşılmalı kanımca. dinler hakkındaki tarihi bilimsel çalışmalar, fantastik metinlerin ve kehanet söylemlerinin ötesinde, öncelikle antropolojik ama elbette sosyolojik olarak anlaşılabilmesi için anlamlı.

    "bir tarihçi, tarihin değişim yasalarını, sosyal devrimlere neden olan faktörleri ve tarihin diyalektik prensiplerini keşfeder. tarih felsefesi ise, sosyal bir sınıfın oluşmasına neden olan faktörlerin, nasıl ve hangi koşullarda oluştuğunu inceler. ayrıca başlangıcından yıkılışına kadar bu sosyal sınıfın nasıl geliştiğini; tarihin diyalektik tespitlerine göre sosyal bir sınıfın kendisine karşı olan bir diğer sosyal sınıfı nasıl yıktığını; bir iç devrimle yönetici sınıfın nasıl yok edildiğini, tarihi diyalektiğin nasıl güç kazandığını ve yönetici sınıfın tarihin diyalektik prensiplerinin kurbanı olma tehlikesini nasıl ciddi bir şekilde hissettiğini açıklar.

    ...

    örneğin bir şiiri, bir metni ezbere okursanız bu sizi duygulandıracaktır ve bir heyecan atmosferine itecektir. aynı şiirin, aynı metnin bir grup insan tarafından okunması halinde daha çok duygulanır, daha çok heyecanlanırsınız; bu duygu ve heyecan atmosferini daha kolay paylaşır, daha etkili yaşarsınız. birinci konumda az fakat ikinci konumda daha fazla etkilenmenizin sebebi nedir? kemiyet yada niceliktir. başka bir deyişle, şayet şiiri veya metni 500, 2000, 5000 kişi okumuş olsalardı muhakkak ki daha fazla heyecanlanma söz konusu olacaktı.

    ....

    aldatmaya aldatılmaya sebep olabilecek pek çok faktör mevcuttur. ancak yoksul, ezilmiş ve sömürülmüş bir kişinin yoksulluğunun, ezilmişliğinin ve sömürülmüşlüğünün bilincine varabilmesi için zorunlu faktörler nelerdir?

    kişinin sağlıklı bir yaşam için sahip olmak zorunda olduğu unsurları kavraması ve onlara sahip olabilmesi oldukça büyük bir problemdir. fakat bir insan söz konusu tüm faktörlerden habersizken, bir diğerinin bunlara sahip olması zorunluluğu vardır."*

    işte yazarı bunları yazabilen birisi olduğu için çok önemli bir kitap bu. tarafsız bir çalışma ile ibrahimi dinler'in kökenlerini ve işlevlerini bilmek için önemli öncelikle.

    (http://www.ideefixe.com/…p?sid=lotff2pvot0tfnkeeeti)

    * kapitalizmin rasyonelleştirilmesi / dr. ali şeriati
    http://www.aliseriati.com/…?makale_id=207&kat_id=11
46 entry daha
hesabın var mı? giriş yap