2 entry daha
  • ilk tohumları '73 - '74 yıllarında atılan (çubuk buluşması ve tuzluçayır toplantısı), '76 dikmen toplantısı ile merkezîleşen, ideolojik olarak mahir çayan'ın suni denge kuramından, örgütlenme yapısı olarak peru'daki aydınlık yol hareketinden etkilenmiş örgüt. 27 kasım 1978 tarihinde diyarbakırın lice ilçesi fis köyünde yapılan toplantıda partiya karkeren kurdistan (kürdistan işçi partisi) adını almıştır.

    örgütlenme yapısı "ordu-cephe-parti" biçiminde üçlü olarak tasarlanmış, bu amaç icin argk (arteşe rızgariye gele kurdistan-kürdistan halk kurtuluş ordusu) ve ernk (eniya rızgariya netawa kurdistan-kürdistan ulusal kurtuluş cephesi) kurulmuştur. kabaca söylemek gerekirse, cephe*, siyasi calışmaları yarı-legal olarak yürütür ve örgüte eleman bulur; ordu* silahlı mücadeleyi yürütür ve parti de (pkk) bir üst örgütlenme oluşturarak koordinasyon sağlar.

    militanları daha önce de silahlı catışmalara girmiş olsa da türk devletine karşı esas olarak 15 ağustos 1984'teki eruh- şemdinli baskınlarıyla silahlı mücadeleye girmiştir. ilk yıllarda türk ordusuna karşı olduğu kadar bölgedeki feodal yapının erk merkezlerine de (ağalara yani) saldıran örgüt, daha sonra bu merkezlerin bir kısmıyla ittifak kurmuştur. ilk kurulduğu günlerden '91-'92'de zirveye çıktığı günlere kadar temel amaç olarak bağımsız birleşik sosyalist kürdistanı (türkiye, ırak, iran ve suriye'deki kürtlerin kuracağı devlet) gören örgüt, zayıflama sürecinde özerklik, kültürel haklar, demokratik cumhuriyet noktalarına gerilemiştir. en azından resmî söylem olarak. ayrıca dünya'da sosyalizmin gerilemesi ve sscb'nin dağılmasıyla sosyalist söylemden de tedricî olarak vazgeçmiş, parti bayrağındaki orak çekici çıkartmıştır. (bu bayrak sarı-kırmızı olup, türk kamuoyunda genellikle pkk bayrağı sayılan yeşil-kırmızı-sarı bayrak aslında ernk bayrağıdır.) örgütün lideri de aynı bağlamda komünist partilerde kullanılan genel sekreter mevkiinden başkanlık (serok) mevkiine geçmiştir.

    1999 şubatında abdullah öcalanın yakalanıp türkiye'de hapsedilmesiyle resmî söylemlerinde belli etmemeye calışsa da örgüt moral bir çöküntü yaşamış, güçlü olduğu dönemlerdekine göre epeyce azalmış olan silahlı militanlarını türkiye sınırları dışına çıkarmış ve daha önce de defalarca yaptığı gibi (taktik oldugu bence de haklı olarak düşünülen) ateşkes ilan etmiştir. son olarak avrupa birliği terör örgütleri listesine alınan örgüt bu listeye alınmasından kısa süre önce adını kadek olarak değiştirmiştir.
3708 entry daha
hesabın var mı? giriş yap