2 entry daha
  • varolan ortadoğu devletlerini ya yıkmış ya da derin bir biçimde zayıflatmış balkanlar üzerinden başladığı düşünülen istilalardır.

    bu eski çağ göçü o dönemde iklim değişikliği veya geniş çapta bir kuraklığın getirdiği huzursuzluk tetiklemiş olabilir. zira ege göçlerinden hemen önceki zamanda mısır kaynaklarında hatti ülkesinde kıtlık yaşandığını ve hitit kralının yardım talebi üzerine peşpeşe buğday gemileri gönderdiği yazılmıştır. yalnız bu durum halihazırda harekete geçen istilacıların ticaret ve ikmal hatlarını bozmasıyla hititler kıtlığa itilmiş olabilir. diğer taraftan hititler de kendi kaynaklarında son zamanlarda yaşadıkları kuraklıktan bahsetmişlerdir.

    yine mısır kaynakları göç eden insanların sadece savaşçılardan oluşmadığını ganimetleriyle ve her çeşit aileleriyle birlikte hareket ettiğini yazar. buradan hareketle bu göçler sonucu etkilenen coğrafyalarda ciddi bir etnik değişim olmuş olabilir. bu da günümüz türkiyesinde batıdan doğuya doğru gittikçe azalan sarışınlık ve renkli göz gibi kuzeyli fenotiplerinin kaynağının bu göç dalgası olabileceğini düşündürür.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap