33860 entry daha
  • ciplak gozle gorulebilen (parlakligi 6 kadir ve asagisinda olan ve baska objelerin arkasinda kalmayan) 5 bine yakin gok cismininin 4 tanesi haric hicbirinin samanyolu galaksisi disindan olmamasi. yani gece karanliginda gokyuzunde gordugumuz yildizlarin hepsi aslinda uzayin geri kalaniyla alakasi olmayan oldukca yakin komsularimiz.

    samanyolu galaksisi disinda olup da ciplak gozle gorebildigimiz 4 istina ise soyle:

    1- andromeda galaksisi: m31 olarak da bilinen bize 2.5 milyon isik yili uzakliginda bulunan, 3.44 kadirlik parlakliga ve 1 trilyon yildiza sahip samanyolu'nun komsusu. kuzey yarimkureden gorulebilir.

    yerfoto1*
    teleskop ile goruntusu

    2- triangulum/üçgen galaksisi: m33 olarak olarak da bilinen bize 3.2 milyon isik yili uzakliginda bulunan, 5.72 kadirlik parlakliga ve 40 milyar yildiza sahip andromeda'nin komsusu. andromeda'nin uydusu olabilecegi yonunde de gorusler var. guney yarimkureden gorulebilir.

    yerfoto1*
    teleskop ile goruntusu

    3- büyük macellan bulutu: bize 158 bin isik yili uzakliginda bulunan, 0.9 kadirlik parlakliga, 30 milyar yildiza ve yeni yildizlarin uretim halinde oldugu bircok bulutsuya ev sahipligi yapan muhtemel uydu galaksimiz. andromeda, samanyolu ve ucgen galaksi'den sonra yerel grubun 4. en buyuk uyesidir. guney yarimkureden ve 20. paralele kadar (libya'nin guney siniri) kuzey yarimkureden gorulebilir.

    yerfoto2*
    teleskop ile goruntusu

    4- küçük macellan bulutu: bize 204 bin isik yili uzakliginda bulunan, 2.7 kadirlik parlakliga, birkac yuz milyon yildiza sahip uydu cuce galaksi. guney yarimkureden gorulebilir ve 15. paralele kadar (yemen'in guneyi) kuzey yarimkureden gorulebilir..

    yerfoto2*
    teleskop ile goruntusu

    bu 4 galaksiye ek olarak eger denk gelebilirsek bu ve diger yakin galaksilerdeki supernovalari da patlama oncesi ciplak gozle gorme olasiligimiz var tipki 1885'te sn 1885a (andromeda) ve 1987'de sn 1987a'da (büyük macellan bulutu) oldugu gibi.

    not: parlaklik birimi olan kadir logaritmik olarak artmaktadir. yani 5.72 kadire sahip ucgen galaksi 3.44'luk andromeda'ya gore oldukca sonuk ve farkedilmesi zordur.
7971 entry daha
hesabın var mı? giriş yap