8 entry daha
  • defalarca izlesem de izlemekten bıkmayacağım muhteşem film.

    --- spoiler ---

    film aslında ciddi şekilde bir bratstvo i jedinstvo ya da birleşik bir yugoslavya hayalini kovalıyormuş gibi gözüküyor. lâkin, filmi kendi içerisinde muazzam bir noktaya çıkaran unsur da bu hayalin aslında gerçekleşmesi imkansız ve koskoca bir yalandan ibaret olduğuna sürekli parmak basıyor olmasından geliyor. karakterlerin her biri de tutarsız davranışları ve yanlış zamanda yanlış yerde bulunmalarıyla aslında yugoslavya'nın dağılma sürecini ekranda önizletiyormuşçasına izleyiciye yaşatıyor.

    kara mizahın doruklarını bizlere hissettiren bir film olmasının yanında karakterlerin her bir sözü, isteği ya da hareketinde kendilerini yugoslavya'nın dağılan parçalarından biriyle eşleştirebiliyorsunuz. örneğin; komutanın eşi mirjana'nın denize 20 kilometre mesafede bir evi olmasına rağmen aşık olduğu sinisa'ya sürekli kendisini denize götürmesini istemesi çok ama çok acayip bir bosna hersek göndermesi gibi görünüyor. tito güzellemesi yapıp duran ve büyük liderin mezarına gitmek için yapmadığı maymunluk kalmayan ama bir yandan da kendisini ordudan attırmak için son derece yaratıcı yöntemler denemekten de geri durmayan ljuba, birleşik yugoslavya hayaliyle yanıp tutuşuyor gibi görünürken bir anda "biz bir bağımsız olup gelelim" diyen slovenya ve hırvatistan'ın doksanların başlarındaki dengesiz politikalarını anımsatıyor. en net gönderme ise tabii ki paşiç. kendi yediği nane* ortaya çıkmasın diye devasa bir yalana sarılıp bunu da bütün bölüğe yediren, insan ilişkileri güçlü, ikna ediciliği yüksek ama bir o kadar da çıkarcı ve yalancı paşiç, belli bir noktadan sonra öz faydacılık uğruna herkesi ve de en önemlisi eşini ölüme sürükleyen bir manyağa dönüşüyor. buradaki slobodan miloşeviç tınısını yakalamak da hiç zor değil.

    bu arada filmde yanılmıyorsam toplamda elli üç kez ismi geçen ve filmde yer almasa da çoğu karakterden daha ayrıntılı bir rolü varmış gibi görünen josip broz tito'yu da anmadan bu filmi anlamak mümkün olmaz. tesis ettiği kardeşlik ve birliğin sadece birkaç sene içerisinde çöktüğünü bildiğimiz tito üzerinden verilen mesaj da son derece açık aslında: hayali ve vaat ettikleri çok çekici gözükse de yugoslavya gibi kaynamakta olan bir kazanı patlatmadan ve düşürmeden bir şekilde ve tek parça halinde ocakta tutabilmek uzun vadede asla mümkün olamayacak bir idealist sanrıdan ötesi değildir.

    --- spoiler ---

    izleyin, izlettirin.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap