3 entry daha
  • black muslims diye tabir edilen amerika'daki zenci müslüman hareketinin, bilinenin aksine kurucusu değildir. ikinci adamdır. bu hareketi başlatan wallace ford'dur. elijah o'nun en önemli yardımcılarından biridir ve fard nikli bu kurucunun akıllara zarar hayatı ve kabarık suç dosyası ile epey bir uğraşmış, ama başarılı bir ikinci adam olarak hem fard'ı kollayarak ve dahi unutturarak, hem de katı uygulamalarla cemaati ayakta tutmak bir yana, güçlü hale getirmiştir.

    fard'ın ana hatlarını uydurduğu bu süreci, sistemleştirip zenci kültleri (negro cults) kalıcılaştırmıştır. bu kalıcılığın adı amerika'daki siyah'a mesaj (message to the blackman in america) adlı kitapla yapılır. kitap ve daha doğrusu elijah çok katıdır, inançtan öte zencilerin zenci olmasını, güney'den kalma zenci kültürünü yok edip; yeni bir zenci toplumu yaratmayı hedefler. misal kitabın içinde yer alan beslenme bölümünde, inanç gereği yenilebilecek yemekler soul food olarak tanımlanmış ve güney'den kalma zenci yemekleri (yayınbalığı, bezelye, mısır ekmeği, lahana vs.) yasaklanmıştır. elijah zaten so called negroes diye tanımlar müritlerini. yani sözde zenci. o derece ırkçı, o derece katıdır.

    kendisinden sonra grubun lideri louis farrakhan olmuştur ve bu islam adıyla yeni bir zenci kültürü yaratma politikasını devam ettirmiştir. burada adını anarak bağlamada ise görevi şudur: elijah mohammed öldüğünde cemaate ve bu yeni yöneticiye, 46 milyon dolar olarak tahmin edilen bir malvarlığı bırakmıştır.

    ve not: malcolm x'e kadar "black muslims" ne kuran'dan, ne de islam'dan habersiz bir müslüman grubuydu.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap