3 entry daha
  • ugarit, ibrani, akkad ve mısır kaynaklarında anılan bir tanrıça. ugarit v ilahlar listesinde da-na-tu şeklinde anılıp, anatu biçiminde seslendirilmiştir. 'anat', 'anatu', 'anath' ya da 'anata' olarak da geçmektedir. ibranice'de genellikle 'anath' biçiminde anılırken, akkadlar 'anta' ya da 'antu' biçiminde anmaktalar. mısır'da ise 'anant', 'anit', 'anti' ve 'antit' gibi formları bulunmakta. tanrıların anası olarak anılır.

    doğurdanlık, cinsel aşk, avlanma ve savaş için anılan bir büyük tanrıça. ortadoğu'nun doğu kıyılarındaki ekim yapılabilir alanda etkisi sürmüş, sonraları mısırda'da etkisine girilmiş ve memphis'te bir tapınağı bulunmakta. 2. ramses döneminde prestiji en üst seviyeye çıkmış, zamanla nil kıyılarında ve yahu (yahweh) tapınağında tapınılan iki tanrıçadan biri haline gelmiş. lübnan, suriye ve filistinde anat'a tapınma hristiyanlığın hemen öncesine kadar uzanıyor. keza mısır'da da çok uzun süreler inanılmış.

    savaşçı bir ilah olmasına rağmen, adaletli ve hayırsever bir tanrıça olarak, güzellik, cinsellik ve tahılların, hayvanların ve insanların bereketinden de sorumlu. savaşçı tarafı, baal'ın düşmanlarını yok etmek üzerine kurulu. biraz karmaşık ve paradoksal bir tanrıça kendisi.

    genellikle çıplak olarak ve abartılı cinsel organlarla tarif edilmekte. bazı tasvirlerinde ok ve yay ile gösterilmekte ve onun kutsal hayvanı aslan da bulunmakta. bazen de bir mızrak ve kalkanla da tasvir edildiği de görülmekte.

    kaynak:
    http://www.pantheon.org/articles/a/anat.html
    http://en.wikipedia.org/wiki/anat
    http://i-cias.com/e.o/anath.htm

    bir tasviri için:
    http://www.bemyastrologer.com/anat.jpg
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap