8 entry daha
  • kardashev ölçeği 1964 yılında rus astrofizikçi nikolai kardashev tarafından geliştirilen ve uygarlıkların kullandıkları enerji seviyesine göre sınıflandırıldığı ölçektir. kardaşev ölçeği’nde kullanılan enerji seviyesine ve dolaylı olarak teknolojik gelişmişlik seviyesine göre sıralanan 7 tane uygarlık düzeyi vardır.

    tip 0: bu uygarlık düzeyinde uygarlık kendi gezegeninin enerjisini kullanabilse de tam potansiyele erişebilmiş değildir. biz şu an bu seviyede yer alıyoruz. dünya uygarlığı kardaşev ölçeği’ne göre yaklaşık 0,73 değerindedir. biz insanların 200 yıl içinde tip 1 düzeyine, birkaç bin yıl içinde tip 2’ye ve 100.000 ila 1 milyon yıl içerisinde de tip 3 düzeyine ulaşmamız öngörülüyor.

    tip 1: bu uygarlık seviyesinde ise uygarlık kendi gezegeninin enerjisini tam kapasitesiyle kontrol altına alıp kullanabilmektedir. dünyanın yavaş yavaş yaklaştığı bu düzeye insanlık ulaştığında ne olacak göreceğiz. öte yandan, bu hızla giderek artan enerji tüketimi yeni kaynaklar bulamamamız halinde insanlık medeniyetinin sonuna yol açabilir. o yüzden tip 1 en kritik seviyedir. bu düzeydeki uygarlık doğa olaylarını kontrol edebilir, doğadan tam anlamıyla faydalanabilir. ayrıca olası doğa felaketlerini önlemek konusunda da uzmanlaşmıştır.

    tip 2: yıldızlararası bir uygarlık olan tip 2, bir yıldızın yaydığı tüm enerjiyi kontrol altına alıp kullanabilen bir uygarlık düzeyidir. bu uygarlık aşaması devasa inşaatlara ve tam verimliliğe olanak tanıyan bir dizi teknolojik gelişmeyi varsaymaktadır. burada akla yıldızların enerjisini kontrol altına alabilecek devasa yapılar ve dyson küreleri geliyor. ayrıca bu medeniyet türünde astroitlerin ve kuyruklu yıldızların enerjileri kontrol edebilir. hatta gezegenlerin ve yıldızların yörüngesi bile bu aşamada kontrol edilebilir.

    tip 3: galaktik bir uygarlık olan tip 3 ise içinde bulunduğu tüm galaksinin enerjisini kontrol altına alıp kullanabilir. bilim kurgu filmlerinde çok rastladığımız galaksiyi kontrol altına alıp kolonileştiren, galaksinin içindeki yıldızların enerjisini tamamen kullanabilen medeniyet tam olarak bu seviyeye denk geliyor. ayrıca böyle bir medeniyet yapı taşı olarak gezegenleri kullanabilir. gezegenleri güneş sistemleri arasında transfer edebilir, güneş sistemlerini birleştirebilir, yıldızları birleştirebilir, süpernovaları emebilir ve hatta yeni yıldızlar yaratabilir.

    tip 4: evrensel bir uygarlık olan tip 4 tüm evrenin enerjisini kontrol altına alıp kullanabilir ve depolayabilir. bu süpergalaktik uygarlık tüm evrende dolaşabilir ve muhtemelen tüm galaksilerin enerjilerini kullanabilir. ayrıca bu uygarlık uzay-zamanı manipüle edebilir, entropi değişimini sağlayabilir yani kısacası bir evrende olabilecek her şeyi kontrol edebilir. bu kadar gelişmiş bir uygarlığın ölümsüzlük ve zamanda yolculuk gibi konuları da çoktan çözüme kavuşturmuş olması muhtemeldir.

    tip 5: evrenlerarası bir uygarlık tahmin edebileceğiniz gibi birden fazla evrenin enerjisini kontrol edip kullanabilir. bu tarz bir uygarlığın olması için birden fazla evren olması gerekir yani paralel evrenlerin mevcut olması gerekir. böyle bir durumda ne olacağı açıkçası tam olarak öngörülemiyor; çünkü paralel evrenler konusunda henüz kesin bilgilere sahip değiliz.

    tip 6: tip 6 uygarlıkları zamanın ve mekanın dışına çıkabilir, yeni evrenler yaratabilir ya da mevcut evrenleri imha edebilir. bu evrenlerde istediklerini yapabilirler. zaman ve mekanın dışına çıkabildikleri için yeni boyutlar keşfedebilirler ya da yeni boyutlar oluşturabilirler. tıpkı tip 5’te olduğu gibi böyle bir durumda da ne olacağı açıkçası tam olarak öngörülemiyor.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap