9 entry daha
  • karşılıklı ekonomik yardımlaşma konseyi:
    sosyalist ülkeler arasında ekonomik iş birliği ve dayanışma amacıyla 25 ocak 1949'da kurulan ve batı ülkelerinde ingilizcesinin kısaltması council for mutual economic assistance: comecon olarak adlandırılan uluslararası örgüt. 5-8 ocak 1949'da moskova'da yapılan görüşmelerden sonra kurulan örgütün merkezi moskova'dadır.
    comecon üyesi ülkeler tüm yeryüzündeki sanayi üretiminin 1/3'ten ve ulusal gelirin 1/4'ten fazlasını sağlamaktaydı. yüzölçümü 25 milyon km² olan üye devletlerin topraklarında yaklaşık 400 milyon kişi yaşamaktaydı. yeryüzündeki demir, kurşun ve çinko rezervinin %50'si; doğal gazın %40'ı; manganez rezervinin %80'i, petrol ve kömürgibi enerji kaynaklarının 1/3'ünü, nikel ve wolfram'ın 2/3'ünü ellerinde bulundurmaktaydılar. son yıllarında aet ve öbür kapitalist ülkelerle ekonomik, mali ve ticari işibirliği artmıştı.

    işleyişi:

    yüksek organ olan konsey'e bağlı bir yürütme komitesi ve genel sekreterlik tarafından yönetilen örgütün, üç tane komitesi vardır:
    1-planlama işbirliği komitesi,
    2-bilimsel ve teknik işbirliği komitesi,
    3-maddi ve teknolojik gereksinimler için işbirliği komitesi.

    konsey, üye devlet temsicilerinden oluşur ve yılda en az bir defa toplanırdı. hükümet başkanlarından oluşan yürütme komitesi ise üç ayda bir toplanırdı.

    amaçları : -ekonomik gelişme için uzmanlaşma ve iş birliğine dayalı planlar hazırlamak,
    -hammaddelerin üretim ve dağıtımını yönlendirmek,
    -üye ülkeler arasında ve öbür ülkelerle ticareti geliştirmek için ortak girişimde bulunmak,
    -bilimsel ve teknik araştırmalarda iş birliği yapmaktır.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap