9 entry daha
  • yıllar önce üniversitedeyken kütüphaneden bir heves alıp yarısına ulaşamadan vazgeçtiğim kitaptı. yıllar yıllar geçti kitapçıda karşıma yeni kapağı ve -güncellenmiş- tercümesi ile tekrar çıktı ve bende tekrar başladım.

    bu sefer ancak dörtte üçünü bitirebildim. bir yerden sonra kitap değil işkence halini alıyor maalesef. tercüme sorunu mu yazarın sorunu mu emin değilim ama bir kaç kez tekrar üzerinden geçerek anlamayı başardığım (en azından öyle sandığım) bölümlerde cidden güzel noktalar var. ama bunu kitaptan alıp çıkarabilmek için ciddi bir işkence çekmeniz gerekiyor. bir ara ingilizcesini de deneyeceğim belki farklı olur herşey.

    aklımda kalanlardan birisi watergate skandalının toplumu hala bir nebze politik ahlak olduğuna inandırmak çabası olduğu konusu. yani artık ortam o kadar kokuşmuş ki hala ahlaklı bir toplum varmış gibi davranmak ortaya çıkmamış skandalların üstünü örtmektir diyor. olayını özünü kaçırmamıza ve bizi işin kaymağını yemeye zorlamaktır diyor bir başka deyişle. matrix olayına bağlarsak aslen insanları kurtuluş olduğuna inandırmak bu sayede sistemde kalmalarını sağlamak gibi biraz. gerçek gibi duranın gerçeğin yerini alması. kitabın bir başka yerinde savaş - barış konusunda da aynı noktayı tekrar ediyordu. barış için silah üretimi yapmak, nükleer çalışmalar vs. tamamen savaş hazırlıklarının üstünü örtmek için uydurulmuş ve hala barış gibi bir olasılık varmış gibi yapmaktır. yine olanın üstünü örtmektir diyordu.

    (az daha yazarsam yazardan beter duruma geçeceğimi bu noktada farkettim ve yazıma son verdim)
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap