6 entry daha
  • kürt kökenli vatandaş veya lgbt'li gibisinden tuhaf ve yanlış bir tabir.

    tuhaf olmasının sebebi, otizmin kişinin kendisinden ayrı olarak cebinde taşıdığı veya üzerine giydiği bir şey değil, bizzat tüm kişiliğini ve düşünce yapısını kökünden şekillendiren bir farklılık olmasıdır.

    birine "kızıl saçlı" diyebilirsiniz zira bu o kişinin kişiliğiyle ilgili bir durum değildir. "heyecanlı" birinin de tüm kişiliğini tanımlayan şey bu değildir, kişiliğinin yalnızca bir parçasıdır. ileride heyecanını kaybedecek/törpüleyecek olursa biraz değiştin diyebiliriz, ancak bu karakterinin özüne dair bir değişiklik olduğu anlamına gelmez.

    otizm ise bir yaygın gelişimsel bozukluk* ve beyin yapısından kaynaklanan egosintonik bir durum olarak kişinin benliğinin özünü oluşturur. otistikler elbette tıpkı otistik olmayanlar gibi birbirinden çok farklı karakterlere sahipler, ancak bu karakter özelliklerinin oturduğu temel otizmdir. yarın otizmin "tedavisi" bulunacak olsa bu tedavinin uygulanması o tanıdığınız kişinin yok olması, bambaşka birinin ortaya çıkması anlamına gelecektir.

    obsesif kompulsif bozukluk gibi egodistonik bozukluklar ise farklıdır. okb'li biri tedavi edilebilecek olursa kişiliğinden bir şey kaybetmez, tam aksine zaman zaman gerçek kişiliğini bastırabilen rahatsız edici düşüncelerden* kurtulacağı için özüne döner diye düşünebiliriz. bu yüzden obsesif kompulsif bozukluğu olan birine obsesif-kompulsif denmez. okb'li denir.

    otizm spektrum bozukluğu teşhisi alanlara ise otizmli değil, otistik denir. otizm konusundaki gelişmeleri 20-30 sene geriden takip eden cahil cühela tayfaya veya autism speaks gibi otistikleri yok etmeye ant içmiş eugenics savunucusu örgütlere değil otistiklerin kendilerini nasıl tanımladıklarına bakın.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap