8 entry daha
  • politik ressam olduğunu söylemek yanlış olmaz sanırım.
    7 yaşında babasını düelloda kaybetti amcaları göz kulak olmaya çalıştı, mimar olması istenirken resimle ilgilendiği fark edildi ve ressam olan amcasının yanına gönderildi. bulunduğu bir düelloda yanağında kesik bulunan david konuşma zorluğu çekerdi. bu nedenle genellikle mırıldanarak konuşurdu.
    akademiye başvurdu fakat dört kez red edildi. bu durum onun bazı şeylerin değişmesi yönünde düşüncelere sürükledi roma'ya gitti ve yıkılmış olan roma üzerinden fransa'ya başka birisi olarak döndü. o sıra kraliçe'nin savurganlığı kraliyeti çok zor duruma soktu ve vergilerde ciddi oranda artışlar yaşandı. bu durum sanatta büyük anlatımlara sebep oldu, mozart'ın operası yasaklandı, gösterilerde kraliyet karşıtı argümanlar üretildi. bütün bu kargaşa hali david'in bu resimine yansıdı: yemin, direniş ve sadakatini gösteren romalıları içerir.

    sonrasında kendisinden çok yüklü miktarda kazanç getirecek bir sipariş alır. bu resimi yapar. herkese açık olan louvre müze'sinde sergilenecekken sergilenmesini engeller çünkü burada fransız'ları kültürlü gösteren bir algı bulunmaktadır.

    fransız devrimi gerçekleşmeden önce maximilien robespierre açık çağrıda bulundu ve soylular tarafından da gerçekleştirilen katılımla yeni anayasa için yemin edilmek üzere tenis kortunda toplantı yapıldı bu resimi resmetti. birbirine sarılan insanlar, yukarı kalkan kollarıyla yemine durmuş insanlar gözlemlenir.

    monarşiyi temsil eden bastille kalesi'ne bakın düzenlendi ve bununla ilgili de resim yaptı. sonrasında kral'ın öldürülmesine yönelik alınan bildirgede david'in imzası da yer aldı. bu noktada david'in siyasi fikrinin kesinleştiği görüldü.

    sonrasında, arkadaşı marat'ı küvetinde öldürüldüğünü görmüştür ve beyaz çarşaf içerisinde kırmızılıklarla resmeder. bu görüş ayrlığına kurban olan marat'ın acı dolu halini sergilemektedir. bu resim birçok sanatçı tarafından kendi tarzlarıyla tekrar yorumlanmıştır. hem döneminde çok ses getirmesi hem de birçok sanatçının esin kaynağı olması açısından önemli bir eserdir. müziyen steve goodman ise say ıt in private albümünün kapağı olarak kullanmıştır. bu resmin bir diğer özelliği ise marat'ın isa ile benzer şekilde resmedilmesidir. bu durumda marat'ın david kutsallaştırıldığı düşünülmektedir.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap