6 entry daha
  • yıllar boyu dünya üzerindeki kaynakların bir sonu yokmuşçasına davranılan doğrusal ekonomi sisteminin "galiba bunca milyar insana karşı koyamayacak kadar az kaynağımız var" bilincine varılarak döngüsel ekonomi rotasının benimsenmesidir.

    bunu başka bir deyişle şöyle ifade edenler de var tabi. doğanın kendi dairesel döngüsünden ilham alınarak döngüsel ekonominin oluştuğu da söylenebilir.

    döngüsel modelde her ürünün çıktısı, bir diğerinin girdisi olarak işlenir. ve bu süreçte asla atık oluşmaz. tüketim ürünleri daha kaliteli girdiler ile daha uzun ömürlüdür ve bu da üretim miktarını düşürür. amaçlanan asıl şey budur ama henüz uygulanabilirlikte epey bir sıkıntı mevcuttur.

    bu süreci başlatmak için öncelikle bir yol haritası belilenmelidir.

    1- ilk amacımız hammadde kulanımını azaltmaktır. yani doğal kaynaklardan elde edilmiş tüm materyalleri atık çıkarmadan sonuna kadar kullanmayı hedeflemeliyiz. tabi bu bahsedeceklerim yine bireysel yada on kişi ile olacak şeyler asla değil. şöyle düşünün masanızdaki plastik şişe, siz bunu şimdi çöpe atıp yerine cam şise alınca bu döngüye girmiyorsunuz. siz yine doğrusal ekonominin içindesiniz. tüketiyorsunuz. önce elinizdeki o plastik şişe ile neler yapacağınızı düşünmeli ve ona bir kullanım alanı yaratmalısınız. demiştik ya şimdi atık çıkarmak yok.

    2- doğal kaynaklar kullanılarak halihazırda olan materyali doğaya daha az zarar verecek şekilde kullanmasıı amaçlanmalıdır. bu duruma örnek kişisel araçların yerine toplu kullanım araçlarının kullanılması örnek verilebilir.

    3- kullanılmakta olan materyaller yerine doğaya daha az zarar verecek ikamelerinin kullanılmasının amaçlanmasıdır. buna en güzel örneğimiz son yıllarda plastik poşet kullanımını bırakarak bez torba ve çantalar kullanmamızdır.

    4-materyal azaltılması ve geri dönüşümünün amaçlanmasıdır. bir ürünün gereksiz olan her noktasından fazla malzemeyi çıkarıp daha sade tasarımları hayatımıza katabiliriz. özellikle uçak tasarımında ağırlığın azaltılması ile yüksek miktarda yakıt tasarrufu yapılabilir, luftansa havayolları bu sayede karbon emisyonlarını %25 azaltmıştır.

    5- kaçınılmaz atıklardan güvenli yollarla kurtulmanın amaçlanmasıdır. yukarıda belirtilen tüm süreçlerin denenmesine rağmen hala atık çıkıyorsa bunu en az zararı verecek yöntem ile yok etmeyi sağlamalıyız. örneğim çöpleri gömmek yerine biyogaz enerjisine dönüştürebiliriz.

    şu an en çok geri dönüşüme önem verilmeye çalışıldığından bahsedilse de avrupa geri dönüşümde lider konumu ile bile plastiklerinin %39'unu dönüştürebilirken, amerika gibi gelişmiş bir ülke dahi yalnızca %9'unu dönüştürebilmektedir. bu noktada özellikle teknolojik ürünlerin tasarıma inerek, geri dönüşüm sınıflandırmasına uyumlu biçimde kolay sökülebilen ve parçalarına ayrılabilen yapılar kullanılmalıdır.

    sonuçlar geri dönüşümün bu sistemde ne kadar yetersiz kaldığını hepimize gösteriyor. bu sistemin hayatımıza entegre hale gelip gerçekleşmesini belki bizim neslimiz göremez ama en azından çocuklarımızın, torunlarımızın geleceği için bu adımları bugünde acilen başlatmamız gerekmektedir.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap