3 entry daha
  • genç kızları sevgilisi fransız edibiyatının pek bir ünlü ismi, dünya edebiyatı denen dangalozluğun aşk sözcüsü, tabii.

    "yeteneksiz bir çocuksun" diye aşağılanmış çocukluğunda, lisede, aynı benim gibi, tek sayfalık bir dergi çıkarmış ve madam schlesinger'e olan aşkını "duygusal eğitim" ismindeki romanında beyan etmiş.

    çıkar hesapçısı, materyalist, dar kafalı; burjuva sınıfına dair eleştirileriyle tanınıp, gerçekçiliği ön planda tutmasıyla bilinir. balkanlar'dan gelen bir bilgiye göre madam bovary'nin ölümünü gerçeğe uygun biçimde anlatabilek için, tıp kitapları okumuş, arnesiğin etkilerini uzunca incelemiştir; salammbo için kuzey afrika'yı tavaf etmesi ise onun için olağandır.

    madam bovary, halkın ahlakına ve inancına aykırı, görülmüş ve kendisinin yargı önüne çıkmasına sebebiyet vermiştir; vatan haini olarak ilan edilmesine bahane olan bu kitabı mahkemede savunurken, tek bir cümle söylemiştir: "ben size sadece bir ayna tuttum. aynada gördüklerinizden siz sorumlusunuz"... tabii sonra "gerçekleri anlattığı" gerekçesiyle beraat etmiştir, doğal.

    yine madame bovary ve diğer kitaplarında; yazarın, gençlik yıllarında dizginsizce -afedersiniz- sikişmiş bir kadına aşık oluşunun ve bunun kendinde yarattığı acıyla boğuşup durmasının etkisi görülmektetir, dolayısıyla, zaten madame bovary'i de iyice zavallılaştırarak öldürmüş, bir nevi içindeki nefreti törpülemiştir.

    yine basmakalıp fikirler sözlüğü flaubert'in okunmaya değer eserlerinden biridir. bilmiyorum.
116 entry daha
hesabın var mı? giriş yap