8 entry daha
  • mö 31’deki aktium deniz savaşı ile son hellenistik krallık olan mısır’daki ptolemaios’lara son veren roma böylece denizlerin de tek hakimi konumuna geldi.

    antikçağın son büyük deniz savaşı olan aktium deniz savaşı marcus antonius ve mısır kraliçesi vıı. kloepatra’nın ittifakına karşılık romalı kumandan octavianus’un kuvvetleri arasında mö 2 eylül 31 tarihinde yunanistan’ın batı kıyılarında, ambracian körfezi girişinde gerçekleşmiştir.

    octavianus kuvvetlerinin deniz kanadının kumandanı marcus agrippa’nın taktik dehası; marcus antonius’un salgın hastalık ve firar olayları nedeniyle yıpranmış olan askeri kuvvetlerine galip gelmiş; octavianus roma imparatoru olarak augustus ünvanını almıştır.

    savaşta dikkat çeken bir diğer nokta marcus antonius’un donanmasında dörtlülerden onlulara kadar uzanan bir donanma varken, octavianus’un donanmasının en büyüklerini altılıların oluşturduğu daha küçük gemilerden oluşmasıydı. bu tarihten sonra roma donanma gemileri, triremelerin modifiye edilmiş tiplerine göre düzenlenmeye basladi.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap