17 entry daha
  • shakespeare'in gençlik eserlerinden biri olan hırçın kız, insanı sinirlendiren ve bana kalırsa komediden, aşktan uzak, farklı bir shakespeare eseri.

    padualı zengin baptista'nın iki kızı var. büyük kızı katherina aksi, sivri dilli ama hakkını savunan bir kız. bianca ise uysal, sevimli görünerek istediğini yapan küçük kız. bianca'nın talibi çok ama baba baptista, önce büyük kızım evlenmeli diye direttiği için bianca'nın aşıkları abla katherina için bulunabilecek en şirret adamı eş olarak babaya tanıtıyorlar. baba da huysuz kızı başına kalacak (!) diye bu adama veriyor (!) kızını.

    kadına verilen değer, onu eşya yerine koyma, sözüne aldırış etmeme, “kadın kocasının malıdır” teması içeren bu kitap okurken beni hiç eğlendirmedi. yazılış amacını kavrayamadım ya da kavramak istemedim. shakespeare okumalarım içinde beni hayal kırıklığına uğratan tek kitap oldu şu zamana dek.

    --- alıntı ---

    “afet gibi iki yangın karşılaştı mı,
    öfkelerini besleyip büyüten şeyi silip süpürüverirler.
    ufacık bir ateşi küçük bir rüzgar büyütür ama, güçlü bir fırtına ateş mateş bırakmaz ortada; onun karşısında ben böyleyim işte
    o da bana boyun eğecektir elbette.”

    --- alıntı ---
25 entry daha
hesabın var mı? giriş yap