4 entry daha
  • fransız edebiyat tarihinin (elbette dünya edebiyatının da) en önemli klasiklerinden madame bovary (1856) adlı eseri ile realizm (gerçeklik) akımının öncüsü kabul edilen gustave flaubertin, 1877 yılında yayımlanan - fr. un coeur simple- orijinal adlı üç hikâyesinden biridir. aynı adlı 1977 ve 2008 tarihli iki uyarlama filme de konu edilmiştir.

    hikâye, on dokuzuncu yüzyılda fransa, normandiya'da geçer. normandiya aynı zamanda flaubert'in memleketidir. flaubert, başkarakter félicité'yi vaktiyle ailesinin evinde çalışmış ve çok sevdikleri hizmetkâr kadını temel alarak modellemiş ve kurgulamıştır.

    --- spoiler ---
    félicité karakteri son derece alçakgönüllü ve koşulsuz sevebilme yetkinliğine sahip olması bakımından çok çarpıcı bir figür. öyle ki uzun yıllar hizmetçliğini yaptığı madame aubin'in çocuklarını, güney amerika'ya giden kendi yeğeni victor'u, snob burjuva théodore'u ve en sonunda da papağan loulou'yu karşılıksız sever. flaubert kahramanına félicité adını vermiştir, çünkü félicité, manevi dünyaya özgü, sonsuz mutluluk anlamına gelmektedir ve hikâye, özellikle final sekansında mistik bir havaya bürünür. félicité yalan dünyada elde edemediği mutluluğu öte dünyada yakalayacaktır.

    félicité'nin babası iskeleden düşüp öldükten kısa bir süre sonra annesi de hayatını kaybeder. kardeşleri başka şehirlere giderler ve aile dağılır.

    félicité hayatına bir şekilde giren kişileri karşılıksız sever, ama karşılıksız sevilme duygusunu loulou ile tanır. zaman içinde değer verdiği ve sevdiği herkes uzaklaşır. loulou'nun zamansız ölümüyle sarsılır. bu çok büyük bir yıkımdır. madame aubin loulou'nun doldurulmasını önerir. félicité bu öneriyi kabul eder. bir noktada loulou'nun tahnitlenmiş bedenini paganist bir yaklaşımla putlaştırır. aslında loulou'nun sureti tanrı'yı temsil etmektedir. tanrı sevgidir, sevgiye dair her şey tanrıdır. tanrı'dan bir parça herkeste gizlidir. fakat sadece koşulsuz sevgide tüm varlıklarda gizli tanrısal nitelikler kendini ifade edebilir.
    félicité'nin loulou ile güçlü bağı da saf/kirlenmemiş karşılıksız sevgiye dayalıdır. karakter ölüm döşeğinde de loulou'yu kastederek "çok sevdim" ifadesini dile getirir.

    pek çok eleştirmen, félicité ölürken beliren loulou suretindeki kuşu hristiyanlığın teslisinde yer alan kutsal ruh'la bağdaştırmış. ama şahsi görüşüm loulou'nun öte dünyaya giderken onu karşıladığı şeklinde.

    --- spoiler ---
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap